CONAF şi FPPG lansează Pactul pentru muncă
0Pactul pentru Muncă reprezintă dovada de unitate antreprenorială a două entităţi patronale cu obiective principale diferite, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Naţională de Petrol şi Gaze, dar care şi-au unit eforturile pentru a găsi soluţii şi strategii viabile, care pe termen lung să contribuie la diminuarea deficitului forţei de muncă.
Tendinţa pieţei muncii, lipsa de personal calificat, modalitatea de atragere de forţă de muncă specializată, dar şi modificările legislative necesare pentru o evoluţie pozitivă a pieţei muncii sunt doar cateva dintre temele ce vor fi supuse dezbaterii. Vom încerca să aflăm de ce numarul companiilor străine de top care îşi reduc activitatea din România este în creştere şi de ce aleg să îşi mute producţia în alte tari, de ce există o scădere a profitului real al companiilor, cum trebuie dimensionată politica de trezorerie şi, mai ales, cum pot fi accesate fondurile europene pentru organizarea de cursuri de formare profesională. Totodata, vom discuta despre neajunsurile din domeniul legislaţiei care duc la apariţia unor riscuri financiare pentru companii, despre capitalul de lucru şi mixul de produse şi servicii.
Răspunsurile obţinute în urma dialogului la toate aceste probleme de care se lovesc nu doar marile companii, ci şi investitorii mici si mijlocii, ar trebui să lămurească multe dintre problemele pe care şi le pun zi de zi managerii obligaţi să se lupte pentru a obţine angajati calificaţi într-o piată a muncii aflată în derivă din cauza legislaţiei deficitare şi a migraţiei fortei de muncă.
Mai mult, concluziile acestor discutii se vor concretiza în ceea ce s-ar putea numi un Memorandum of Understanding, agreat şi susţinut de toti participanţii la dezbateri. Documentul va reprezenta punctul de plecare în negocierea cu decidenţii locali şi naţionali, pentru a stabili modalităţile de îmbunataţire a legislaţiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piaţa muncii din România si va fi prezentat în cadrul unei Gale a Antreprenorului din România.
“Diversitatea problemelor cu care se confruntă România Antreprenorială pare un şir lung de compromisuri liberalizate adunate atât de clasa politică, cât şi de antreprenori, de departe diferenţiindu-se problemele cauzate de lipsa forţei de muncă. Fie că vorbim de profituri şi cifre de afaceri mai mici sau de lipsa specialiştilor, stagnarea sau reducerea productivitătii sau chiar de restrîngerea activităţii, acestea sunt efectele cauzate de deficitul forţei de muncă în România, indiferent de domeniul de activitate. La ora actuală putem vorbi de o criză serioasă a forţei de muncă care afectează atât antreprenorii români, cât şi investitorii străini”, spune Cristina Chiriac, preşedinte CONAF
“Oamenii sunt inima şi sufletul fiecărei economii. Fără forţa de muncă adecvată, totul devine incredibil de dificil, nuanţele de eficienţă şi întreprinderile sunt mai puţin relevante. Actuala criză de resurse umane din România este rezultatul a peste 20 de ani de schimbări structurale profunde. A fost nevoie de mulţi ani pentru a ajunge în acest punct periculos, aşa că nicio soluţie nu va funcţiona în mod miraculos. Având caracter proactiv, putem proiecta împreună cu factorii interesaţi strategiile corecte. Cred cu tărie că industriile în sine vor trebui să ofere soluţii şi să se implice mai mult în găsirea lor. Instruire. Educaţie. Programe de schimb. Planificare atractivă pentru schema de personal. Programe specifice . Ei bine, acestea sunt doar câteva dintre cuvintele cheie. FPPG se angajează să rămână un partener puternic şi să contribuie în mod hotărât la găsirea de soluţiilor astăzi pentru a răspunde nevoilor de mâine, spune Franck Neel, presedinte FPPG.
Cluj-Napoca, Iaşi şi Bucuresti vor deveni, în acestă toamnă, pentru o zi, locul de întâlnire al managerilor de top din companii de referinţă din România.
Companiile şi micii înterprinzatori pot participa gratuit la conferinţele organizate în Cluj Napoca şi Iaşi, doua din cele mai importante centre universitare şi economice din România.
Înscrierile pentru participare se pot face accesând pagina de internet www.conaf.ro, conferinţele urmând a se desfaşura dupa următorul calendar:
* 11 septembrie 2019, ora 09:00, Cluj-Napoca, Hotel Opera Plaza
* 19 septembrie 2019, ora 09:00, Iaşi, Hotel Pleiada Boutique
Gala Antreprenorilor din România va închide sesiunea de conferinţe “Pactul Pentru Munca” şi va fi organizată la Bucuresti, la Palatul Elisabeta, în Sala Sufrageria Regala, în 30 septembrie 2019, începand cu ora 18.00.
Informaţii suplimentare privind proiectul iniţiat de CONAF şi FPPG, precum şi agenda evenimentelor sunt disponibile pe www.conaf.ro.
###
Confederaţia Patronală din România are ca obiectiv susţinerea si promovarea antreprenoriatului feminin şi reprezintă interesele a nouă organizatii economice şi sociale având ca scop apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice si culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autoritatile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.
Federaţia Patronală Petrol si Gaze (FPPG) este membru fondator al Confederaţiei Patronale Concordia, singura confederaţie patronala românească afiliată la International Organization of Employers şi Business Europe şi militează pentru responsabilitatea companiilor în ceea ce priveste siguranţa, sănatatea şi securitatea operaţiunilor şi a personalului.