Comisia Europeană: Bulgaria, Croaţia, Franţa, Italia şi Portugalia se confruntă cu dezechilibre excesive. România nu are probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se află, alături de alte cinci state, în rândul celor fără probleme economice, potrivit Comisiei Europene
România se află, alături de alte cinci state, în rândul celor fără probleme economice, potrivit Comisiei Europene

Bulgaria, Croaţia, Franţa, Italia şi Portugalia se confruntă cu dezechilibre economice excesive, potrivit unei analize a Comisiei Europene care cere acestor state să facă rapid schimbări, în timp ce în şase din 18 state evaluate, între care şi România, nu au fost constatate probleme, scrie News.ro.

Comisia a decis în luna noiembrie a anului trecut că pentru 18 state membre sunt necesare analize aprofundate, pentru a se evalua dacă acestea se confruntă cu dezechilibre macroeconomice şi, în caz afirmativ, nivelul de gravitate al acestor dezechilibre. Comisia a ajuns la concluzia că şase dintre aceste ţări, între care şi România, nu se confruntă cu dezechilibre în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.

Douăsprezece ţări se confruntă cu dezechilibre sau cu dezechilibre excesive. Astfel, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Italia şi Portugalia înregistrează dezechilibre excesive.

Finlanda, Germania, Irlanda, Olanda, Spania, Suedia şi Slovenia au la rândul lor dezechilibre economice.

În cazul Austriei şi Estoniei, pentru care s-au efectuat bilanţuri aprofundate pentru prima dată în acest an, Comisia consideră că aceste ţări nu înregistrează dezechilibre, ca şi Belgia, Ungaria, România şi Regatul Unit.

Consiliul urmează să discute pe marginea constatărilor Comisiei rezultate în urma bilanţurilor aprofundate efectuate pentru economiile a 18 state membre.

În lunile martie şi aprilie, Comisia va organiza reuniuni bilaterale ulterioare cu statele membre, iar aceste reuniuni vor constitui o ocazie de a discuta rapoartele de ţară cu autorităţile naţionale.

În luna aprilie, statele membre urmează să îşi prezinte programele naţionale de reformă şi programele de stabilitate (în cazul ţărilor din zona euro) sau de convergenţă (în cazul ţărilor din afara zonei euro).

Pe baza tuturor acestor surse, Comisia va prezenta în primăvară propunerile sale pentru un nou set de recomandări specifice fiecărei ţări, care vor viza principalele provocări care trebuie abordate.

Recomandările vor include, de asemenea, orientări în materie de fiscalitate şi vor avea la bază previziunile de primăvară ale Comisiei, care vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat.

Grecia şi Cipru, care în prezent fac obiectul programelor de sprijin pentru stabilitate, nu sunt vizate această analiză.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite