Cine mai rămâne la şefia ASF. Mâine începe reaudierea candidaţilor în comisiile de specialitate din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Depitaţiilor în vor audia mâine pe candidaţii pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dintre aceştia urmând să fie selectaţi 11, asta după ce Guvernul a redus, la numai o lună de la înfiinţarea ASF, numărul de membri ai Consiliului de la 17 la 11. Cum propunerile pentru ocuparea acestor funcţii sunt făcute pe baza algoritmului politic, structura conducerii va suferi modificări.

Democrat-liberalii acuză că PSD şi PSD şi-au împărţit poziţiile şi că opoziţia a rămas pe tuşă. Mai exact, şase membri sunt susţinuţi de PSD, patru de PNL şi unul singur de UDMR. PDL şi PPDD nu au mai prins niciun loc la redistribuire. 

"Având 70% majoritate în Parlament, actuala coaliţie guvernamentală îşi permite să aibă apucături dictatoriale ca şi când ar avea 100%. Negocierile convocate ieri de către USL asupra componenţei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) s-au dovedit a fi un dictat din partea majorităţii, care doar a comunicat partidelor de opoziţie faptul că nu vor avea niciun loc în componenţa autorităţii. În final, conducerea acesteia va fi formată din 6 membri susţinuţi de PSD, 4 de PNL şi unul de UDMR", se arată într-un comunicat semnat de liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu.

Senatorul PDL afirmă că "este pentru prima oară când o autoritate aflată sub controlul Parlamentului nu va conţine niciun membru sprijinit de opoziţie".

Rădulescu precizează că, în aceste condiţii, PDL va boicota atât audierile candidaţilor, cât şi votul acestora în Parlament. Marţi, 18 iunie, la ora 11.00, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului se va vota noua componenţă a conducerii ASF.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au fost validaţi de către Parlament la sfârşitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, săptămâna trecută, să restrângă numărul acestora, iar Parlamentul să se reunească din nou pentru a numi membrii Consiliului până la data de 30 iunie 2013, când se încheie actuala sesiune.

Ordonanţa stabileşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis însă în acelaşi timp că membrii Consiliului ASF trebuie selectaţi exclusiv pe baza unei experienţe profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

În prezent, membrii Consiliului ASF sunt: Dan Radu Ruşanu (preşedinte), Daniel Dăianu (prim-vicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte), Daniel Tudor (vicepreşedinte), Ion Giurescu (vicepreşedinte) şi membrii neexecutivi Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mîrzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu şi Gheorghe Cornel Coca Constantinescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite