Cea mai mare tranzacţie imobiliară din Manhattan: 1,8 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea Tishman Building marchează un nou record pe piaţa clădirilor de birouri din America

Gigantul american al imobiliarelor Tishman Speyer Properties vinde un zgârie-nori de pe Fifth Avenue, Manhattan, cu 1,8 miliarde de dolari. Acesta este cel mai mare preţ, plătit pe o singură clădire de birouri, din istoria pieţei imobiliare americane.
Cumpărătorul, Kushner Companies, plăteşte astfel 12.900 de dolari pe fiecare metru pătrat al clădirii argintii aflate la numărul 666, pe Fifth Avenue, relatează "New York Times". Turnul, practic un simbol al Tishman, cunoscut sub numele de Tishman Building, este sediul mai multor firme puternice de avocatură şi bănci. Magazinul NBA, magazinul pentru bărbaţi Hickey Freeman, firma de avocatură Orrick şi Citigroup sunt doar câţiva dintre chiriaşii de top ai turnului cu 41 de etaje. La ultimul etaj se află Grand Havana Club, un bar de trabucuri exclusivist, printre membrii căruia se numără politicieni şi unii dintre cei mai bogaţi americani. Preţul clădirii cu numărul 666 din Fifth Avenue este de teri ori mai mare decât preţul cu care Tishman Speyer a achiziţionat-o, în urmă cu şase ani, şi este cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o singură clădire de birouri din Statele Unite ale Americii. "Acest imobil este o achiziţie importantă pentru compania noastră. Aşa ne îmbunătăţim prezenţa în Manhattan", a spus Jared Kushner, unul dintre directorii Kushner Companies, care a semnat contractul de cumpărare al clădirii Tishman, luni seara.
Recordul anterior: clădirea Met Life, 1,72 miliarde dolari
Cei de la Kushner, care deţin 22.000 de apartamente şi aproape 500.000 de metri pătraţi de birouri şi spaţii industriale în New Jersey, Pennsylvania şi Maryland, sunt relativ necunoscuţi pe piaţa imobiliară din Manhattan. Dar prin achiziţia unei clădiri care a reprezentat un simbol al puterii corporatiste şi al eleganţei încă de la inaugurarea sa, din 1957, Kushner Companies schimbă acum situaţia. Kushner mai deţine în centrul New York-ului clădirea Puck.
La începutul acestui an, compania din New Jersey a plătit o sumă estimată la 10 milioane de dolari pentru pachetul majoritar de acţiuni al "The New York Observer", o publicaţie săptămânală mică, dar cu influenţă pe piaţa imobiliară, în cercurile politice şi media ale New York-ului. Iar acum, familia Kushner a achiziţionat practic unul din trofeele newyorkeze. "Acesta este cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o singură clădire de birouri din ţară", a spus şi Dan Fasulo, directorul departamentului de analize de piaţă al Real Capital Analytics, o firmă de cercetare şi consultanţă. Vânzarea imobilului 666 de pe Fifth Avenue depăşeşte astfel recordul anterior pentru vânzarea unei clădiri de birouri, stabilit anul trecut, când Tishman Speyer a cumpărat clădirea Met Life cu suma de 1,72 miliarde de dolari. Atunci, Tishman a plătit practic 6.500 de dolari pe metru pătrat. În 2.000, un grup controlat de Tishman Speyer a achiziţionat Rockefeller Center, un complex comercial de retail, la preţul de 1,85 miliarde de dolari.
Potrivit "New York Post", Tishman Speyer ar putea rămâne agentul de leasing al clădirii, dar informaţia aceasta nu a fost încă confirmată. Tranzacţia dintre cele două companii se va încheia până la sfârşitul acestui an.

Familia Tishman, de două ori proprietara clădirii din Manhattan
Ă Istoria familiei Tishman se împleteşte practic cu cea a clădirii cu numărul 666 de pe Fifth Avenue. Turnul argintiu a fost construit de Tishman Realty and Construction şi a rămas cunoscut sub numele de Tishman Building.
Ă Clădirea are 49 de ani şi a fost proiectată de Carson & Lundin. Are 14.000 de metri pătraţi, 41 de etaje, trei lifturi de pasageri şi două de marfă.
Ă Compania care l-a construit s-a destrămat în 1976, iar clădirea a fost vândută doi ani mai târziu, la preţul de 80 milioane de dolari.
Ă Tishman Speyer şi TMW au cumpărat-o în 2000 cu suma de 518 milioane de dolari. Aceştia au extins apoi şi îmbunătăţit partea de retail a clădirii şi au permis Citigroup să-şi monteze logo-ul pe clădire pentru o chirie anuală despre care nu se ştie decât că este o sumă cu şapte cifre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite