Ce schimbări aduce 1 august în economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima zi a lunii august a fost stabilită ca dată de intrare în aplicare a unor măsuri menite să aşeze salarizarea bugetarilor pe baze noi, să reducă presiunea fiscală ori a procedurilor fiscale şi să accelereze vânzările unor comercianţi.

Guvernul a decis ca de la 1 august 2016 să scadă TVA la serviciile din agricultură, să demareze prima etapă în reforma salariilor plătite angajaţilor din sectorul public şi să se simplifice procedurile de înscriere la Fisc a plătitorilor de TVA. Iar intervalul 1 august – 31 octombrie este, în mod deja tradiţional, perioada soldărilor de vară.

„Adevărul“ vă prezintă principalele detalii ale acestor măsuri.

** TVA în agricultură, de la 20% la 9%. La sfârşitul lunii iunie 2016, Guvernul a decis reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrăşăminte, seminţe şi pentru prestări de servicii specifice sectorului agricol. Asta după ce, timp de mai bine de un an, agricultorii s-au plâns că reducerea TVA (doar) la alimente din iunie anul trecut le-a forfecat bugetele din cauză că la nivelul costurilor de producţie a alimentelor cota de TVA rămăsese ridicată. Practic, în momentul plăţilor pentru seminţe, îngrăşăminte, apă, combustibili, erbicide sau servicii – „input-uri“, în terminologia de specialitate – agricultorii plăteau TVA de 24% (apoi, de la 1 ianuarie 2016, de 20%), dar în momentul încasărilor, la vânzarea produselor agroalimentare, primeau TVA de numai 9%. Desigur, TVA nu reprezintă un element de cost (încasezi suma respectivă şi apoi o plăteşti mai departe), dar din cauza diferenţei de timp între plăţi şi încasări această diferenţă provoca sincope în contabilitatea societăţilor afectate. De astăzi, însă, TVA este 9% şi la plăţi, şi la încasări, astfel că este de aşteptat ca sincopele respective să dispară. Potrivit ministrului Finanţelor, Anca Dragu, impactul bugetar al reducerii TVA la nivelul input-urilor şi serviciilor din agricultură va fi, în 2016, de 65,8 milioane de lei.

** Prima etapă în noile grile de salarizare a bugetarilor. Reaşezarea grilei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice nu este văzută ca o majorare a lefurilor, ci doar ca o restabilire a echităţii între angajaţii de pe paliere ocupaţionale similare. Până în prezent, au fost identificate cazuri în care două persoane cu funcţii şi atribuţii similare, la vechimi similare, primeau salarii diferite, şi Guvernul şi-a propus să corecteze tocmai aceste inechităţi. Astfel, salariul mai mic dintr-un astfel de caz urcă la echivalentul celui mai mare, dar în niciun caz nu se va întâmpla să scadă vreun salariu, a dat asigurări, în repetate rânduri, ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru. Există, deci, cazuri în care unele salarii vor creşte, dar scopul reaşezării grilelor nu este majorarea, ci restabilirea echităţii. Ei bine, o primă etapă în această reformă are loc începând de astăzi, 1 august, domeniul vizat fiind cel al Sănătăţii. „Grila de salarizare din Educaţie este definită într-un mod similar cu cea din Sănătate, 50% din creşteri urmând să intre în vigoare la 1 august 2016, iar întreaga majorare va fi aplicată în decembrie 2017“, a declarat, la începutul lunii iunie, ministrul Muncii. „Ce se întâmplă de la 1 august 2016? Intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităţilor în ceea ce înseamnă încadrarea în aceeaşi unitate, la aceeaşi funcţie şi vechime. Persoane care sunt colegi de birou, cu aceeaşi funcţie, vechime, au salarii diferite - acest lucru se rezolvă“, a spus ministrul. El a adăugat: „Grila pe Sănătate, care presupune în ansamblul său o masă salarială undeva spre 15% referitor la bugetul aferent în acest moment, intră în vigoare începând cu 1 august 2016, urmând ca sectorul de Sănătate să mai beneficieze de acel bonus de performanţă de 2% de la 1 ianuarie 2017“. Cât priveşte grila pe Educaţie, Pâslaru a declarat: „Ceea ce am făcut în textul ordonanţei este că am definit grila integrală într-un mod similar cu cea de pe Sănătate, dar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, deci la un loc cu celelalte, însă majorarea ei la nivelul întreg pe care îl regăsim în grilă intră în decembrie 2017 şi pe impact bugetar din 2018 încolo“. În fine, Pîslaru a mai declarat că impactul bugetar al corecţiilor financiare pe care le va aduce ordonanţa privind salarizarea bugetarilor va fi între 800 şi 900 de milioane de lei pentru ultimele luni ale acestui an. Anul viitor, cu tot cu bonusuri de sănătate, impactul se va situa undeva între 2,5 şi 2,6 miliarde de lei.

** Impozit zero pe salariile cercetătorilor. Tot Guvernul a decis, în iunie, ca de la 1 august 2016 să fie scutite de impozitul de 16% salariile angajaţilor care lucrează în domeniul cercetare-dezvoltare. După modelul salariaţilor din IT&C, cercetătorii vor avea aceste facilităţi cu scopul de a impulsiona inovarea şi mai ales aplicarea inovaţiilor în întreprinderi.

** Încep soldările de vară. Pe lângă promoţiile şi reducerile practicate în general în această perioadă, comercianţii mai au la dispoziţie, începând de la 1 august, o nouă metodă de accelerare a vânzărilor: soldarea. Agenţii economici care intenţionează să aplice reduceri tip soldare la produsele pe care le comercializează trebuie să depună notificări speciale la primăria de care aparţin, cu 15 zile înaintea datei de debut a reducerilor, potrivit legislaţiei în vigoare. Soldarea este o metodă de lichidare a stocurilor cu articole de vară (în special tricouri, pantaloni scurţi, articole de plajă sau cămăşi cu mânecă scurtă), astfel că ne putem aştepta la reduceri masive de preţuri.

** Declararea în scopuri de TVA, simplificată. În Monitorul Oficial nr. 533 din data de 15 iulie 2016 a fost publicat Ordinul nr. 2048 din 8 iulie 2016 pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 3.841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului Formularului (088) „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA“. Ordinul nr. 2048/2016 al preşedintelui ANAF intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării, respectiv pe 1 august 2016. Pe scurt, Formularul 088, care în esenţă este o sinteză a unui întreg tom de declaraţii şi documentaţii adiacente, a fost simplificat în sensul că acele documente adiacente sunt mult mai puţine acum decât înaintea intrării în vigoare a măsurii de simplificare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite