Cât costă de fapt energia termică livrată consumatorilor şi care este nivelul subvenţiei plătite de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Asociaţia Energia Inteligentă aminteşte că încălzirea locuinţelor este o problemă veşnic nerezolvată, făcând referire la costurile reale ale energiei termice livrate consumatorilor şi la subvenţiile plătite.

„Mulţi politicieni abordează problemele fără a pleca de la realităţile curente ale românilor. Populismele sunt

unele din puţinele lucruri care-i unesc în acţiune. Dar tocmai această unire este adâncirea societăţii în probleme tot şi tot mai mari, eliminând faptul că toate acţiunile sunt limitate de necesitatea resurselor.  

Mulţi dintre români, în special “urbaniştii” sunt dezlipiţi de cee ace se întămplă, comoditatea, prosperitatea, jocurile virtuale, reţele de socializare au creat o lume falsă, o lume care nu are limite. 

Astfel, se ajunge în situaţia în care aproape orice pretenţie (la fel ca în lumea virtuală) este satisfăcută de mediul politic, care îşi doreşte să fie mereu în topul mediatic”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Energia Inteligentă.  

„România are nevoie de bani pentru pensii (în câţiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de pensii publice), bani pentru sănătate (colapsul sistemului de sănătate aproape a fost atins), bani pentru energie (în câţiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de energie), dar se crede că aceşti bani pot să vină la nesfârşit din împrumuturi (în câţiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de împrumuturi)”, consideră Dumitru Chisăliţă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. 

Costul real al energiei termice livrate consumatorilor este de cca. 1.200 lei/Gcal, din care consumatorul plăteşte 164 lei/Gcal.

„O astfel de situaţie nu poate duce decât la prăbuşirea acestui sistem, deoarece toţi banii care ar putea crea valoare adăugată şi eficientizare în sistemul de încălzire sunt trecuţi în subvenţie.

Orice atingere a normalităţii în acest domeniu se va lovi de pretenţile de “a ni se da” şi de abordările populiste ale politicienilor de “a le da”. 

Rezolvarea problemei termoficării presupune :

- politicieni de încredere, vizionari şi curajoşi, care să devină nepopulari prin măsurile care le i-au şi a căror rezultat se vor vedea mult după ce ei nu vor mai fi în funcţii,

- re-obţinerea încrederii oamenilor în politicieni şi oamenii dispuşi să accepte că este nevoie de timp pentru o reală îmbunătăţire a condiţiilor şi reducere a preţurilor pentru încălzirea locuinţelor. Cinic, astăzi după 20 de ani de greşeli, aceasta sună: ”pentru a-ţi fi mai bine, trebuie să-ţi fie mai rău înainte”.

Toată lumea vrea energie suficientă şi ieftină, pentru aceasta trebuie să facem mai mult decât să punem nişte petece sau să schimbăm nişte cazane, este nevoie de o regândire structurală şi de definirea unui Nou Model Energetic în concordaţă cu cerinţele şi resursele existente, astfel încât să producem suficientă energie şi la costuri cât mai mici (fără a mima costurile mici prin subvenţie)!, a comunicat asociaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite