Bogdan Chiriţoiu: Schema de sprijin pentru industrie ar putea fi avizată de Comisia Europeană până la mijlocul lunii septembrie
0Comisia Europeană ar putea aviza în următoarele două săptămâni schema de sprijin prin care marii consumatori de electricitate sunt scutiţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi, a declarat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.ro.
„Sperăm să primim un răspuns de la Comisia Europeană la mijlocul lunii septembrie. Nu ne aşteptăm la obiecţii de la Bruxelles, pentru că autorităţile române au urmat principiile din ghidul european elaborat în acest sens“, a precizat Chiriţoiu, potrivit sursei citate.
Guvernul a adoptat, în iunie, instituirea unei scheme de ajutor de stat privind reducerea obligaţiilor de achiziţie a certificatelor verzi pentru industrie, în funcţie de ponderea pe care electricitatea o are în preţul produsului final.
Astfel, marii consumatori, unde energia are un impact mai mare de 20% în costuri, vor plăti doar 15% din cota de certificate care le revene. Cei care au o intensitate energetică între 10 şi 20% au parte de o scutire de 40%, iar cei cu intensităţi între 5 şi 10% vor plăti 60% din cota iniţială de certificate verzi.
Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro. Schema se va aplica timp de zece ani.
Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la dată solicitării, printre altele, următoarele criterii de eligibilitate: nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice, menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei precum şi nedisponibilizarea pe respectiva perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaţilor, încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat.
Certificatele verzi se acordă producătorilor de energie din surse regenerabile. Furnizorii au obligaţia de a le cumpăra proporţional cu cantităţile de energie vândută. Costurile sunt apoi recuperate de la consumatori, certificatele verzi fiind diferenţiate separat în factură.
Industriaşii au ameninţat de mai multe ori că vor fi nevoiţi să închidă unele capacităţi dacă Guvernul nu reduce costurile cu energia. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că orice consumator, fie casnic, fie industrial, este obligat să achiziţioneze certificatele verzi. Astfel, costurile suplimentare afectează mai departe competitivitatea produselor.
În România, ponderea industriei este de 30-32% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de 16-18%, cât este media europeană. Industriile cele mai afectate de creşterea costurilor sunt metalurgia, industria sticlei, cea a cimentului şi industria grea, adică producătorii de ţevi, utilaje sau cea constructoare de maşini-unelte.