Analiştii financiar-bancari se aşteaptă ca BNR să nu coboare nici la 1 iulie dobânda de politică monetară sub nivelul de 5,25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea băncii centrale va avea luni o nouă şedinţă de politică monetară
Conducerea băncii centrale va avea luni o nouă şedinţă de politică monetară

Mai mult de jumătate dintre membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR afirmă, într-un sondaj, că BNR va menţine luni dobânda de politică monetară la 5,25%. În opinia economiştilor, şi rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în iulie, atât pentru pasivele în lei, cât şi pentru cele în valută.

"Conform opiniilor exprimate de 54% din membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au participat la un sondaj intern, Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 1 iulie 2013", se arată într-un comunicat transmis de AAFBR.

Restul participanţilor la sondaj estimează o reducere a dobânzii la nivelul de 5%.

Rezervele minime obligatorii ar putea rămâne nemodificate în luna iulie 2013, atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută.

Când va începe ciclul de reduceri?

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în luna mai să menţină rata dobânzii de politică monetară la 5,25%, precum şi ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci pentru pasivele sub doi ani, la 20% în valută şi 15% în lei.

Guvernatorul Mugur Isărescu afirma la acel moment că banca centrală intenţionează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, chiar de la următoarea şedinţă a Consiliului de Aadministraţie.

Analiştii anticipează că dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la nivelul de 4,75% până în decembrie 2013 şi 4,5% până în decembrie 2014. Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi păstrate la nivelul de 15% în anul 2013 şi apoi reduse la 11% până la finele anului 2014.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi păstrate la nivelul de 20% în anul 2013 şi apoi reduse la 16% până la finele anului 2014.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite