Băsescu a retrimis în Parlament legea care stabilea reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Trebuie reexaminată „din punct de vedere al oportunităţii“
0Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, „din punct de vedere al oportunităţii“.
Premierul Victor Ponta a prezentat ieri sursele din care se poate opera reducerea CAS: încasări suplimentare pe baza celor 70.000 de locuri de muncă ce vor fi create (1,3 miliarde de lei), încasări de TVA din noi investiţii (1,25 miliarde de lei), colectarea de bani de la companiile aflate în insolvenţă (4 miliarde de lei), reducerea evaziunii (1,9 miliarde de lei), alte sume urmând a fi încasate din creşterea economică şi a salariului minim în 2015.
Ce scrie în document
În document se arată că "actul normativ trimis spre promulgare vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă. În anul 2014 deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat este de 12,519 miliarde de ron conform bugetului aprobat pentru anul în curs".
"Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va creşte cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de ron în 2015 şi 5,564 de miliarde de ron în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de ron la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ţinem cont şi de indexările obligatorii conform legii", se precizează de asemenea în cererea de reexaminare.
În document se mai arată că, "dacă, pentru anul 2014, Guvernul, în expunerea de motive a legii trimisă spre promulgare, menţionează unele măsuri de compensare a impactului negativ generat de această măsură, pentru perioada 2015 - 2018 estimarea de compensare a impactului negativ provenit din aplicarea măsurii este foarte vag exprimată, referire făcându-se doar la surse bugetare potenţiale provenite, în special, dintr-o mai bună colectare bugetară, combaterea evaziunii, precum şi a posibilelor efecte ce decurg din creşterea investiţiilor sau crearea de noi locuri de muncă şi nu din prezentarea unor surse certe de venituri sau cheltuieli necesare compensării".
"Având în vedere evoluţia estimărilor bugetare şi nerealizarea colectării faţă de program atât în anul 2013, cât şi în primele şase luni din 2014, este esenţial să fie clarificate în fundamentarea legii care sunt măsurile exacte de compensare a veniturilor, aşa cum au solicitat inclusiv instituţiile financiare internaţionale (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, Banca Mondială)", subliniază preşedintele.
Contradicţii pe sustenabilitate
Anterior, Băsescu şi Ponta s-au contrazis pe tema reducerii CAS, şeful statului invitând pentru consultări la Cotroceni premierul, care s-a prezentat alături de Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.
Anterior, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va promulga legea până când Guvernul nu va preciza sursele din care va opera reducerea.
El a mai spus că este imoral ca reducerea să se opereze prin creşterea de taxe impusă populaţiei. Şeful Statului s-a referit la proiectul noului Cod Fiscal, care prevede creşteri de taxe pentru impozitele pe autoturisme, taxarea diferenţiată a clădirilor în funcţie de folosire şi majorarea taxelor locale.
Potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a anunţat că reducerea CAS va avea anul viitor un impact bugetar de 5 miliarde de lei, iar dacă se cuantifică şi efectele benefice din economie, atunci acesta s-ar reduce la 3 miliarde de lei.
Totuşi, Consiliul Fiscal nu consideră sustenabilă reducerea, considerând că ţara noastră şi-a asumat mai multe cheltuieli pe care le face, pe lângă reducerea în cauză fiind introdusă scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi creşterea cheltuielilor în industria de apărare.
Reprezentanţii oamenilor de afaceri sprijină reducerea CAS, dar cer ca măsura să fie sustenabilă pe termen lung.
Mai puteţi citi: