Baqir, FMI: România trebuie să constituie rezerve şi să reducă datoria publică pentru a face faţă volatilităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să-şi construiască rezerve (buffere) şi să facă paşi pentru a reduce datoria publică, acestea fiind două măsuri care ar ajuta economia să facă faţă volatilităţii, în cazul materializării unui risc, cum ar fi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, apreciază şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir.

„În România s-a înregistrat o îmbunătăţire substanţială a deficitul de cont curent şi cel fiscal în anii după criză, însă începând de anul trecut a început o deteriorare a deficitului fiscal şi îngrijorarea noastră este că asta erodează câştigul obţinut de România“, a spus Baqir, după un seminar organizat la BNR.

Deficitul bugetar este prevăzut pentru acest an de Guvern la nivelul de 2,95% pe standard ESA, iar anul viitor ar urma să scadă la 2,8-2,85%, însă Comisia Europeană vede în 2017 un deficit de 3,4%, cu toate măsurile de relaxare fiscală incluse în Codul fiscal şi majorările salariale efectuate.

România înregistra la finele anului trecut o datorie publică de 38,4%.

Baqir a venit în România la invitaţia Ministerului Finanţelor, participând marţi la conferinţa “Politici economice pentru o creştere sustenabilă”, la care au venit şi fostul şef al misiunii FMI în România Jeffrey Franks, al cărui mandat s-a derulat în anii crizei financiare (2009-2012), şi reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Alejandro Hajdenberg.

Baqir spune că Brexit-ul este doar un exemplu de risc cu care pieţele emergente se confruntă, subliniind că vor fi câştigătoare statele care-şi pun deoparte buffere pentru a se păzi de volatilitate.

Principalul mesaj al FMI pentru toate ţările, inclusiv pentru România, este că trebuie să constituie rezerve, iar pentru acest deziderat se uită în special la zona financiar-monetară.

“FMI evaluează dacă ţările au rezerve adecvate sau nu, iar rezervele din România sunt, în linii mari, adecvate. Celelalte zone care merg dincolo de aspectele financiare şi monetare vizează investiorii, care au adesea o reacţie de respingere, se uită la câţiva dintre indicatorii tipici pentru o ţară, ca un doctor care se verifică temperatura sau tensiunea unui pacient”, a mai spus Baqir.

Rezervele valutare administrate de BNR au crescut în mai cu 1,2 miliarde euro (3,8%) faţă de sfârşitul lunii precedente, ajungând la 32,67 miliarde euro.

Şeful misiunii FMI a evitat să avanseze vreo estimare privind ieşirea Marii Britanii din UE sau rămânerea sa în spaţiul comunitar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite