Asociaţiile de proprietari riscă amenzi de până la 5.000 de lei. Cum le pot evita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarele pot fi depuse şi la asociaţiile de proprietari

Începutul de an a venit cu obligaţii în plus pentru asociaţiile de proprietari. Unele dintre acestea se dovedesc a fi chiar obositoare şi costisitoare deopotrivă, odată ce obligă preşedinţii de blocuri să întreprindă anumite acţiuni, care dacă nu sunt îndeplinite sau sunt îndeplinite necorespunzător pot atrage amenzi usturătoare, cuprinse între 2000 şi 5000 lei.

Astfel, după constituirea asociaţiei de proprietari legea spune ca in primul trimestru al noului an,  cel puţin o dată, va avea loc o întrunire a adunării generale a asociaţiei de proprietari. Responsabilitatea cu privire la convocarea anuală  a adunări generale a asociaţiei de proprietari aparţine preşedintelui asociaţiei de proprietari şi membrilor comitetului executiv.

În acest sens, Comitetul executiv are următoarele atribuţii:

a) convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari, cel puţin o dată pe an şi ori de câte ori este necesar;

 d) propune spre adoptare adunării generale proiectul de regulament al condominiului, cu  respectarea dispoziţiilor prezentei legi;

 e) întocmeşte proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi pregăteşte desfăşurarea adunărilor generale;

Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni:

 a) neconvocarea adunării generale, conform prevederilor prezentului act normativ;

e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;

”Dacă în următoarele 40 de zile, preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv nu respectă obligaţiile de mai sus, riscă amenzi care variază, după gravitate, de la 200 la 5000 Ron.  

Astfel, dacă nu convoacă adunarea generală în primul semestru  vor primi amenzi de la 200 la 1000, iar dacă nu întocmesc proiectul de regulament sau proiectul de buget pentru adunarea generală, riscă să plătească de la 2500 la 5000. 

Pe de altă parte, consider că administratorul, dacă este profesionist. poate ajuta comitetul atât în organizarea generală, cât şi la întocmirea proiectelor de regulament şi de buget, evident  cu titlu gratuit, altfel ar fi lipsă de profesionalism dacă ar solicita bani pentru această activitate, ” declară Ottavio Şebănescu, Manager General Cresida Management.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite