Asociaţie: Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj-Deva ar trebui inaugurate luni. Există însă dispute între constructor şi CNAIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj-Deva ar trebui inaugurate luni, dar Ministerul Transporturilor nu a făcut încă niciun anunţ în acest sens. Asociaţia Pro Infrastructură susţine că ar exista dispute înre constructorul lotului 3 şi CNAIR.

„Mâine, 12.08.2019, este programată recepţia loturilor 3 şi 4 ale Autostrăzii A1 Lugoj-Deva. Din informaţiile primite de la mai multe surse, există în continuare dispute între constructorul de pe lotul 3 şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Aşadar, nu este clar în acest moment dacă se vor şi deschide imediat cei 43,28 km dintre Deva şi Holdea. Sperăm ca, până la urmă, raţiunea şi buna credinţă să triumfe iar şoferii să poată circula chiar de mâine seară pe noua secţiune de autostradă”, scrie Asociaţia Pro Infrastructură.

Imagine indisponibilă

La ultima vizită în teren, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, declara că loturile 3 şi 4 ale autostrăziii vor fi deschise „până de Sfântă Mărie”.

Contractele de lucrări pentru loturile 3 şi 4 de pe Lugoj – Deva au fost semnate în 2012, iar lucrările efective au început doar în 2013. Spaniolii de la Comsa au fost primii, apuncându-se de lucru încă din 2013, dar în vara lui 2014 porţiunile decopertate erau deja din nou acoperite de vegetaţie pentru că tocmai Ministerul Transporturilor nu a emis autorizaţia de construcţie necesară.

Spedition UMB s-a apucat de lucru pe lotul 4 un pic mai târziu dar şi angajaţii lui Dorinel Umbrărescu (patronul companiei) au fost nevoiţi să lucreze fără autorizaţie de construire până prin 2015. 

Apoi au dat peste un cimitir pe care proiectanţii lucrării nu l-au observat în teren (primarul comunei Brănişca, de la acea vreme, Teodor Lazăr se declara aproape convins că proiectul a fost făcut din birou, doar cu ajutorul Google Maps – n.red.). Problema cimitirului s-a rezolvat în mai puţin de un an, dar cea a celor cinci sau şase lilieci dintr-o specie rară existenţi într-o fostă pivniţă din coasta dealului de la ieşirea din Şoimuş spre Brad a avut nevoie de doi ani pentru a fi rezolvată, scrie banatulazi.ro.

Pe lângă acestea, problema unei familii expropriate doar pe jumătate din gospodărie, în „coasta” autostrăzii, a părut o nimica toată, din punct de  vedere administrativ, deşi n-a fost deloc aşa.

În ciuda blocajelor evidente apărute în 2014 – 2015, oficialii de la „Drumuri Naţionale” şi cei de la Ministerul Transporturilor, în 2016, susţineau că autostrada va fi gata în 2017. Marjă de eroare – doi ani!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite