Reacţia ASF la atacul lui Băsescu: declaraţiile inacceptabile ale şefului statului vin imediat după punerea Astra Asigurări sub administrare specială
0Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră drept ‘‘inacceptabilă‘‘ formularea folosită de preşedintele Traian Băsescu a termenului de ‘‘cloacă‘‘ folosit la adresa întregii instituţii, se arată într-un comunicat al ASF, transmis în urma declaraţiilor dure ale şefului statului la adresa conducerii Supraveghetorului pieţelor financiare.
"ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spaţiul public de către Preşedintele României a termenului de ‘‘cloacă’’ folosit la adresa întregii Autorităţi de Supraveghere Financiară şi reaminteşte Preşedintelui României că potrivit articolului 30 din Constituţia României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Considerăm acest demers de defăimare a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ca instituţie, drept unul cel puţin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituţii a statului“, se arată în comunicatul ASF.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă". Preşedintele a declarat că şi dezbaterea publică şi realităţile îl obligă să ceară revocarea imediată a întregii conduceri a ASF.
"ASF este o cloacă, în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Dan Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia domnului Chiţoiu, de Dan Mircea Popescu - ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă - fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală", a declarat preşedintele Traian Băsescu.
"ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al Preşedintelui României de a solicita oricui doreşte şi orice doreşte. ASF recunoaşte dreptul oricărui cetăţean al României, inclusiv al Preşedintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană“, mai arată reprezentanţii ASF.
Reprezentanţii ASF preciează în comunicat că nu pot să nu remarce faptul că atacul dur al preşedintelui la adresa instituţiei vine imediat după ce ASF a dispus începerea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra Asigurări, controlată indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
"Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituţii de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piaţa asigurărilor din România. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea ASTRA“, arată reprezentanţii ASF.
Şi continuă aceştia că, la sfârşitul anului trecut, când a fost demarat demersul de control asupra companiei Astra Asigurări, Consiliul ASF a primit avertismente din piaţa asigărărilor că în cazul unor decizii dure la adresa companiei deţinute de Adamescu, vor exista mari probleme, iar conducerea ASF va fi demisă.
"În acest context, Consiliul ASF doreşte să aducă la cunoştinţa publicului că la sfârşitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, a primit avertismente din piaţa asigărărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente şi a luat toate deciziile care se impun din analiza deficienţelor constatate la societatea ASTRA. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare şi ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate“, precizează ASF.
De asemenea, pentru a sublinia legătura dintre preşedintele Traian Băsescu şi omul de afaceri Dan Adamescu, reprezentanţii ASF arată: "Nu putem să nu remarcăm faptul că pentru Preşedintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este «o cloacă», iar patronul societăţii ASTRA este «domnia sa». Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre Preşedintele României şi patronul ASTRA. Pentru patronul ASTRA, Preşedintele ASF «habar nu are de asigurări», iar pentru Preşedintele României, Preşedintele ASF «nu are competenţe pe piaţa de capital»“.
În plus, în urma atacului şefului statului la adresa ASF, conducerea instituţiei a făcut publice salariile pe care le-au încasat şefii propuşi de PDL ale fostelor comisii de supraveghere a ăieţelor financiare.
Astfel, ASF precizează:
- domnul Constantin Buzoianu, descris de presă ca fost şef al Miliţei Economice din portul Constanţa şi un apropiat al Preşedintelui României, nominalizat politic pentru funcţia de Preşedinte al CSA, sub mandatul căruia societatea ASTRA nu a primit nicio sancţiune semnificativă, a avut într-un interval de două luni venituri de 151.851 de euro.
- fostul comisar al CNVM, Gheorghe Albu, nominalizat politic pentru această poziţie, a avut în ultimele 2 luni înainte de înfiinţarea ASF venituri de 69.816 de euro.
- fostul comisar al CNVM, Stefania Ferencz, descrisă de presă drept ‘‘secretara domnului Boc’’, a avut în ultimele 2 luni înainte de înfiinţarea ASF, venituri de 64.131 de euro.
Mai puteţi citi:
Băsescu: ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici. Ruşanu şi Dăianu sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, a declarat preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Parlamentului revocarea conducerii Autorităţii.
Răfuială între clanuri pe piaţa asigurărilor: cum a ajuns Adamescu să piardă controlul Astra Asigurări şi care sunt acuzaţiile aduse în conducerea ASF. Acţiunile în forţă pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, operate de mai multe tabere liberale, pun sub semnul întrebării contractele milioanelor de clienţi ai companiilor de asigurări.
Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, despre impunerea administrării speciale de către ASF: O lovitură de tip mafiot dată de Ruşanu şi de Moldoveanu. Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat astăzi, în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a institui regim de administrare specială companiei de asigurări, că decizia este una incredibilă, incalificabilă, iar „artizanii acestei lovituri de tip mafiot“ au fost Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu.
ASF a suspendat acţionarii şi conducerea Astra Asigurări. Firma lui Adamescu va fi condusă de KPMG. Ruşanu: Daniel Tudor, fostul şef al CSA, a protejat Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.
Un service auto din Timişoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurări. Paint System Service SRL, un service auto din Timişoara, a cerut falimentul Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România, pentru o sumă de 65.643 de lei, solicitarea fiind înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
După scandalurile Carpatica Asig şi Astra Asigurări, ASF vrea să reevalueze acţionarii asigurătorilor dacă apar noi date relevante despre aceştia. Acţionarii asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect de normă.
Ponta susţine că OU privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE şi FMI. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, susţine premierul Victor Ponta.
Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.
UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“. Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.
Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA. Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.
STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.
Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.