Anton Anton: România are resurse pentru a deveni un hub energetic. Îi lipseşte doar structura organizatorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România dispune de numeroase resurse energetice, având şi infrastructura necesară pentru a deveni un hub energetic, dar nu are structura organizatorică afarentă, consideră ministrul Energiei, Anton Anton.

„Avem resurse naturale proprii, avem o poziţie geografică strategică, avem capacitate de transport şi stocare a energiei. De asemenea, avem platforme centralizate de tranzacţionare. Ce ne lipseşte? Ne lipseşte o structură organizatorică. Nu ne lipsesc componentele acesteia, dar ele trebuie protejate şi trebuie dezvoltate pentru că se află în diferite stadii de dezvoltare. Avem absolut toate condiţiile şi eu cred că trebuie să facem acest pas şi să devenim un hub energetic regional”, a declarat ministrul Anton Anton, în cadrul forumului „România – Hub energetic. O piaţă energetică românească interconectată regional”.

Prezent la eveniment, vicepremierul Viorel Ştefan a subliniat necesitatea încheierii unor parteneriate strategice în domeniul energiei.

„România dispune de resurse bogate în ceea ce priveşte energia regenerabilă, hidroenergie, potenţial pentru energie eoliană, solară şi fotovoltaică. Aceste resurse sunt distribuite pe întreg teritoriul ţării şi vor putea fi exploatate pe scară mai largă. Este necesară însă dezvoltarea parteneriatelor strategice în sistemul energetic pe dimensiunile investiţională, transfer de know-how şi securitate a infrastructurii critice. Ca prioritate, menţionez încheierea de parteneriate strategice cu Statele Unite ale Americii şi China”, a spus Ştefan.

Potrivit unui studiu citat de preşedintele Camerei de Comerţ şi Indusrie a României Mihai Daraban, România dispune de resurse potenţiale care vor aduce până în 2040, 26 de miliarde de dolari venituri la bugetul de stat, vor asigura o creştere a PIB-ului cu 40 de miliarde de dolari şi vor genera 30 de mii de locuri de muncă. 

În cadrul formului energetic s-a discutat şi dfespre strategia energetică a României, în perioada 2016-2030, fiind analizate proiectele de infrastructură energetică la nivel european şi naţional şi investiţiile în infrastructură pentru îmbunătăţirea condiţiilor de continuitate în alimentarea cu energie electrică.

Strategia energetică a României 2016 – 2030 urmăreşte cinci obiective fundamentale, şi anume: securitatea energetică, asigurarea competitivităţii economiei, dezvoltarea sustenabilă, o bună guvernanţă a sectorului energetic şi reducerea sărăciei energetice şi protecţia consumatorilor vulnerabili. 

Totodată, Strategia analizează şi perspectiva pentru anul 2050, situată într-un context de transformări tehnologice, economice şi de politici energetice care vor influenţa dezvoltarea pieţelor româneşti de energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite