ANRE a aplicat anul trecut amenzi de peste 40 milioane lei şi a fost implicată în aproape 500 de litigii. Distribuitorii de gaze vor fi luaţi la puricat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANRE este o instituţie independentă, aflată în subordinea Parlamentului, care numeşte conducerea acesteia   FOTO Mediafax
ANRE este o instituţie independentă, aflată în subordinea Parlamentului, care numeşte conducerea acesteia   FOTO Mediafax

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat anul trecut amenzi de 40,15 milioane lei operatorilor din sectorul energetic, instituţia fiind totodată implicată în 494 de litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, potrivit raportului instituţiei prezentat marţi în Parlament, citat de News.ro.

„În urma acţiunilor de control au fost întocmite 828 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, 11 pentru persoane fizice şi 817 pentru agenţi economici, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 40.151.000 lei“, arată raportul ANRE pe 2015.

Principalele motive ale sancţiunilor au fost, în 2015, încălcarea de către firmele din energie a condiţiilor de valabilitate asociate licenţelor, atestatelor sau autorizaţiilor emise de ANRE, dar şi încălcarea standardelor de performanţă pentru serviciul de distribuţie şi furnizare.

Sancţiuni pentru certificatele verzi şi lipsa stocurilor de gaze

De asemenea, alte sancţiuni au fost acordate pe motiv că firmele au încălcat regulamentul de furnizare a energiei electrice şi gazelor naturale sau regulamentele şi procedurile privind tranzacţionarea pe piaţa centralizată a energiei electrice.

Unele dintre companiile energetice sancţionate au încălcat regulamentele şi procedurile privind cumpărarea sau facturarea certificatelor verzi, precum şi metodologia privind constituirea stocului minim de gaze naturale.

De asemenea, concomitent cu măsurile contravenţionale, au fost făcute propuneri pentru aplicarea de măsuri complementare pentru suspendarea, unor categorii de activităţi, la opt companii.

Procese în derulare

În ceea  ce priveşte situaţia litigiilor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, în cazul ANRE au existat anul trecut în total 494 cauze în derulare, din care 111 au fost finalizate în mod definitiv.

ANRE precizează că toate plângerile contravenţionale formulate împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, soluţionate în cursul anului 2015, au fost favorabile ANRE.

Pentru 2016, obiectivul general al ANRE este de a-şi „îmbunătăţi continuu activitatea de reglementare prin utilizarea la maximum a resurselor umane de care dispune, în vederea dezvoltării unui cadru modern de reglementare unitar şi simplu de aplicat pentru toţi participanţii la piaţă, de la micul consumator casnic până la marile corporaţii active în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale“.

Investiţiile distribuitorilor de gaze, sub lupă

De asemenea, pentru perioada 2017-2018, activitatea de reglementare a ANRE se va concentra asupra stabilirii tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie gaze naturale pentru a patra perioadă de reglementare, precum şi asupra revizuirii de reglementări în vederea îmbunătăţirii performanţelor pieţelor cu amănuntul de energie electrică şi gaze naturale.

ANRE va revizui totodată regulamentul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale şi metodologia de calcul a consumului tehnologic al sistemului de distribuţie a gazelor naturale.

Autoritatea va modifica şi completa în această perioadă Codul reţelei pentru sistemul naţional de transport gaze naturale şi va implementa prevederile codurilor europene de reţele.

Peste 3.000 de petiţii

În cursul anului 2015, ANRE a înregistrat şi soluţionat 3.625 de petiţii, formulate de persoane fizice şi juridice beneficiare sau solicitante a serviciilor prestate de către firmele din sectoarele energiei electrice şi gazelor naturale.

În 2015 au fost atestaţi 71 de manageri energetici şi 55 auditori energetici. Astfel, la sfârşitul anului 2015 erau atestaţi 431 manageri energetici, 233 auditori energetici persoane fizice, 73 auditori energetici persoane juridice din care 17 auditori energetici pesoane fizice autorizate, 59 de societăţi prestatoare de servicii energetice agreate, din care 19 persoane fizice autorizate.

ANRE este autoritatea de supraveghere a pieţei de energie şi gaze naturale din Romania si are statut de instituţie independentă. Conducerea instituţiei este numită de Parlament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite