Analist: CE şi FMI au confirmat performanţele economiei româneşti. Nu vine nicio criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele analize ale economiei româneşti realizate de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pun în evidenţa faptul că România are o foarte bună stabilitate macroeconomică şi nu este ameninţată de nicio criză, subliniază prof. univ. Dan Armeanu în studiul său.

Potrivit acesteia, creşterea economică în 2017 a fost „una dintre cele mai mari din UE, cea mai mare din ultimii zece ani înregistrată de ţara noastră şi de 2,8 ori mai mare decât media înregistrată în zonă euro şi în UE”.

În anul 2017, s-a atins maximul ultimilor zece ani atât în UE cât şi în România, fiind maximul unui ciclu economic. Din 2018 ratele de creştere economică vor încetini însă se vor situa în continuare la valori semnificative. Conform raportului CE, creşterea economică în 2018 va fi de 4,5% şi “va rămâne robustă”.  

  

Mai mult, conform raportului "World Economic Outlook", FMI a revizuit în creştere, de la 4,4% la 5,1%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Conform acestui document referitor la perspectivele economiei globale, România va înregistra a două cea mai mare creştere economică din UE după Malta. 

    

„În concluzie, în 2018 şi 2019, cu un model echilibrat de creştere economică asemănător cu cel european, cu o creştere economică medie anuală de 4,2% (una dintre cele mai mari din UE), cu o creştere medie anuală a consumului privat de 4,55%, cu un salt în ritmul mediu de creştere a investiţiilor la 7,15%, cu o rată de creştere a PIB potenţial dublă faţă de media UE, cu un output gap, deficit bugetar şi deficit de cont curent aflate sub limitele de sustenabilitate, cu o inflaţie în scădere spre sfârşitul anului, cu o pondere a datoriei publice în PIB aflată la mai puţin de jumătate din media UE, cu o rată a şomajului ce a ajuns la minimul istoric al ultimilor 20 de ani, România se situează printre ţările din UE cu cea mai bună  poziţie macroeconomică şi nu este ameninţată de nicio criză”, consideră profesorul universitar în analiza sa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite