ANAF Alcohol Distribution. Fiscul scoate la vânzare cantităţi însemnate de băuturi alcoolice confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de sticle de băuturi alcoolice sunt scoase la vânzare directă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
Mii de sticle de băuturi alcoolice sunt scoase la vânzare directă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este un veritabil distribuitor de băuturi alcoolice având în vedere că scoate periodic la vânzare cantitiţi însemnate de spirtoase confiscate de la agenţii economici.

Potrivit datelor furnizate de jucătorii din piaţă, evaziunea fiscală din domeniul industriei de băuturi spirtoase depăşeşte 75%, iar dimensiunea acestui fenomen se poate observa şi prin oferta Fiscului privind vânzările de alcool. 

De exemplu, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti organizează, începând cu 11 decembrie, vânzarea directă a peste 600 de sortimente de băuturi alcoolice – coniac, whisky, vin, bere, vodca, rom sau şampanie. În funcţie de sortiment şi de cantitate, preţurile de vânzare pleacă de la câţiva lei şi ajung până la câteva sute de lei pe bucată. 

Fiscul scoate la vânzare, printre multe altele, 15 sticle de whisky Johnnie Walker Blue Label (0,7 litri), preţul de evaluare, cu TVA, fiind de 505 lei. În piaţă, preţul unei astfel de băuturi depăşeşte 1.000 de lei. De asemenea, peste 3.000 de sticle de vodca Absolut Blue (1 litru), la un preţ de evaluare de 31 de lei/bucată, în condiţiile în care preţul pieţei este de aproximativ 70 de lei.  

Băuturi alcoolice scoate la vânzare şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova – vodca, coniac, lichior, băuturi fermentate cu îndulcitor (vin). O sticlă de băutură spitoasă „Unirea“ (1 litru) este scoasă la vânzare de Fiscul din Prahova cu 17 lei, preţul pieţei fiind de aproximativ 30 de lei. 

Vânzarea acestor produse se face direct de la locul de depozitare către societăţi care sunt autorizate să comercializeze aceste bunuri către populaţie şi care oferă cel puţin preţul de evaluare al mărfurilor confiscate. 

Ce spun reprezentanţii industriei de băuturi spirtoase

Noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, are potenţialul de a diminua evaziunea fiscală de peste 75% din industria băuturilor spirtoase, fără ca veniturile colectate de stat să scadă, arătau în această vară reprezentanţii Asociaţiei Spirits Romania, care include producătorii şi importatorii de băuturi spirtoase.

Asociaţia susţine adoptarea măsurilor de reducere a poverii fiscale din sectorul băuturilor spirtoase prevăzute în noul Cod Fiscal, susţinut de alfel de majoritatea reprezentanţilor mediului de afaceri.

„Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când a crescut cu 42% acciza pentru alcoolul etilic, se confruntă cu pierderi semnificative cauzate de o creştere fără precedent a pieţei negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult aşteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât şi pentru bugetul de stat“, a declarat în iulie Florin Rădulescu, preşedinte al Spirits Romania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite