Şefa DNA: Lista persoanelor condamnate definitiv ale căror bunuri nu sunt confiscate nu ar trebui să o publicăm? Să ştim în ce stadiu este fiecare hotărâre?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea faţă de lentoarea cu care ANAF recuperează sumele în urma unor hotărâri judecătoreşti pronunţate în dosarele DNA
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea faţă de lentoarea cu care ANAF recuperează sumele în urma unor hotărâri judecătoreşti pronunţate în dosarele DNA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că va publica lista persoanelor fizice care au datorii la stat, însă este necesară şi publicarea listei cu persoanele condamnate definitive ale căror bunuri sunt confiscate, pentru a cunoaşte stadiul fiecărei hotărâri judecătoreşti, a declarat Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), miercuri seara, la Digi24.

„Înteleg că este o nouă conducere la ANAF. Probabil o să avem întâlniri în perioada următoare. Am văzut o ştire că voiau să publice lista persoanelor fizice care sunt datoare la stat. Foarte bine, dar mă întreb: lista persoanelor condamnate definitiv ale căror bunuri nu sunt confiscate, nu ar trebui să o publicăm? Să ştim în ce stadiu este fiecare hotărâre judecătorească de condamnare? Pentru că noi suntem întrebaţi toti timpul ce se întâmplă în acel dosar şi legea 544 ne obligă să spunem în fiecare dosar care este deja public anumite etape, ce facem. Judecătorii trebuie să comunice tot timpul ce soluţii dau, ce termen au, când sunt hotărâri judecătoreşti definitive. Atunci şi faza de punere în executare a hotărârii judecătoreşti este tot legată de procesul judiciar. Şi acestă fază ar trebui să fie publică. Ar trebui să ştim câte hotărâri judecătoreşti s-au dat, câte s-au executat, cine a executat, cine nu a executat“, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Digi24. 

ANAF a decis în februarie să publice numele persoanelor fizice care au obligaţii fiscale de plată restante de peste 100 de lei, vizând îmbunătăţirea colectării taxelor. Primele date vor fi publicate în luna aprilie şi vor consemna datoriile persoanelor fizice la sfârşitul lunii martie.

Lista va cuprinde: denumirea/numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscalã, domiciliului fiscal şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante.

Organul fiscal va comunica debitorului o notificare până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligaţiile fiscale restante.

Procurorul-şef al DNA şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea faţă de lentoarea cu care ANAF recuperează sumele în urma unor hotărâri judecătoreşti pronunţate în dosarele DNA. În septembrie 2015, Kovesi spunea că suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunţate în dosarele instrumentate de DNA se ridică la 310 milioane de euro, însă în ultimele opt luni nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite