Scandal la SIF Transilvania. Documente semnate de persoane care nu mai sunt reprezentanţi oficiali. ASF sesizează organele competente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul central al SIF Transilvania
Sediul central al SIF Transilvania

Autoritatea Naţională de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă că pe site-ul Societăţii de Investiţii Financiare Transilvania (SIF Transilvania) există mesaje semnate de către persoane care nu mai au calitatea de reprezentanţi ai acestei societăţi şi că va sesiza organele competente, urmând să meargă şi în instanţă.

ASF transmite, într-un comunicat: „Având în vedere informaţiile publicate în ultima perioadă de către Societatea de Investiţii Financiare Transilvania S.A. (SIF Transilvania S.A.) pe site-ul propriu, mesaje semnate de către anumite persoane care nu mai au calitatea de reprezentanţi ai acestei societăţi, în care sunt aduse acuzaţii grave la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.) şi a membrilor Consiliului A.S.F., Autoritatea doreşte să facă următoarele precizări:

·        A.S.F. dezminte cu fermitate afirmaţiile publicate ca reacţie la măsurile întreprinse de Autoritate pentru restabilirea condiţiilor de legalitate în ceea ce priveşte funcţionarea SIF Transilvania S.A., precum şi pentru respectarea drepturilor acţionarilor acestei societăţi;

·        A.S.F. acţionează cu bună-credinţă, cu echidistanţă şi în limitele legii care îi oferă atribuţii privind reglementarea şi supravegherea pieţelor financiare non-bancare din România;

·        A.S.F. este, conform legii, singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor care stau la baza emiterii deciziilor sale. Autoritatea nu a acţionat şi nu va acţiona în niciun caz la presiunea vreunei entităţi publice sau private pentru îndeplinirea actelor de reglementare şi supraveghere a pieţelor financiare non-bancare”.

Conducerea şi angajaţii Autorităţii de Supraveghere Financiară transmit că „îşi rezervă dreptul de a sesiza organele competente şi de a formula acţiuni în instanţă împotriva celor care aduc în mod deliberat atingere atât demnităţii şi bunei reputaţii individuale, cât şi prestigiului instituţional”.

ASF face astfel referire la comunicatele postate pe site-ul SIF Transilvania de către Mihai Fercală, cel care a condus compania 30 de ani. Acesta critică dur ASF pentru modul cum a gestionat situaţia referitoare la conducerea emitentului, în primul rând faptul că nu i-a retras din nou avizul lui Constantin Frăţilă pentru Consiliul de Supraveghere, după ce SIF3 a arătat că acesta mai are dosare penale, scrie Financial Intelligence.

Mai exact, pe 22 aprilie, ASF a suspendat de la tranzacţionare acţiunile SIF Transilvania, până pe 24 aprilie, pentru informarea corespunzătoare a investitorilor, după ce a respins avizele pentru prelungirea mandatului Directoratului format din Mihai Fercală, Iulian Stan şi Ştefan Szitas, potrivit unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Ulterior, după ce a primit rapoarte diferite de la trei membrii CS – susţinători ai lui Fercală – şi de la ceilalţi patru, ASF a cerut, din nou, CS sa clarifice situatia şi a suspendat compania de la tranzacţionare maxim 10 zile.

Însă, după AGA de marţi, un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), semnat de Marius Moldovan şi Crinel Andănuţ (preşedintele CS), arată că membrii Consiliului de Supraveghere nu au fost primiţi în sediul societăţii, unde s-au îndreptat după ce locul ţinerii AGA din convocator - Hotelul ARO Palace - era închis.

În schimb, pe siteul SIF Transilvania a apărut un comunicat cu deciziile AGA, semnat de Mihai Fercală.

Conflictul la vârful SIF Transilvania a repornit după ce, la începutul anului, Constantin Frăţilă a obţinut la Curtea de Apel Constanţa, anularea deciziei prin care ASF îi retrăsese avizul, şi a revenit în CS SIF Transilvania. Ulterior, SIF3 a transmis la ASF o scrisoare de la Poliţie, care arăta că Frăţilă este în continuare urmărit penal, conducerea SIF3 considerând că se impune, din nou, retragerea avizului, în condiţiile în care Frăţilă ar fi incompatibil cu funcţia. ASF a considerat însă că Frăţilă este membru CS SIF Transilvania, în urma deciziei instanţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite