Hidroelectrica va fi listată după modelul Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidroelectrica va ieşi pe bursă cu 15% din acţiuni, în iulie 2014
Hidroelectrica va ieşi pe bursă cu 15% din acţiuni, în iulie 2014

Producătorul de energie Hidroelectrica va fi listat după modelul de succes al Romgaz, pachetul de acţiuni fiind suplimentat de la 10% la 15% din titlurile companiei.

Noul nivel al participaţiei a fost stabilit în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar oferta este programată pentru luna iulie 2014, a anunţat, vineri, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, seful Direcţiei de privatizare din cadrul Departamentul pentru Energie, a afirmat că modificarea pachetului de acţiuni scos la vânzare va necesita reluarea selecţiei intermediarului operaţiunii.

Iniţial, statul a ales asocierea BRD - Citigroup - Societe Generale - Intercapital Invest pentru a intermedia listarea Hidroelectrica. Alegerea a avut loc în luna aprilie 2012, însă trecuseră câteva luni după ce societatea de stat a intrat în insolvenţă. Listarea va avea loc în luna iulie 2014, astfel încât să existe un an de la ieşirea din insolvenţă. Hidroelectrica a anunţat un profit brut de 681 de milioane de lei în primele nouă luni şi estimează un profit-record pentru acest an. Tot la capitolul listări, Niţă a menţionat şi Electrica, printr-o ofertă pentru 51% din acţiuni.

Recorduri la Romgaz

Autorităţile au prezentat vineri şi rezultatele ofertei pentru 15% din Romgaz. Statul a atras 1,7 miliarde de lei (aproximativ 383 de milioane de euro) prin pachetul de acţiuni vândut, iar subscrierile au fost mult mai mari decât oferta. Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde euro, aceasta fiind de departe cea mai de succes ofertă publică realizată de către statul român. Defalcat, 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 mici investitori au subscris 1,1 miliarde de euro.

Romgaz este şi prima companie românească de stat care se listează pe o bursă din străinătate, producătorul de gaze ajungând atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la Londra. Acest lucru s-a realizat prin intermediul certificatelor globale de depozit, un astfel de instrument având la bază o acţiune. Aproximativ 40% din titluri au fost vândute în România, iar 60% în afara ţării. Peste 60% din titlurile subscrise au fost pentru GDR-uri, iar diferenţa de 37% a fost pentru acţiuni, însă la alocare raportul s-a inversat, investitorii primind 64% din ofertă în acţiuni.

Aproape 28% din cererea de pe tranşa investitorilor instituţionali a venit din Marea Britanie, peste 26% de la investitori din SUA, aproape 12% din Polonia şi peste 11% de la investitori instituţionali din România. Titlurile Romgaz vor intra la tranzacţionare pe 12 noiembrie.

Nuclearelectrica, de azi în ringul bursier

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) vor intra astăzi la tranzacţionare pe bursă în locul drepturilor de alocare emise în cadrul ofertei. Aceasta a avut loc în luna septembrie. Centrala de la Cernavodă asigură 20% din consumul naţional de energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite