Fonduri europene pentru ferme de vaci. Primii paşi ai afacerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii anununţă că de luna viitoare se va aproba o variantă a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Din bugetul alocat acestui program, o parte vor fi şi fonduri europene pentru ferme de vaci.

Majoritatea crescătorilor de vaci spun în ultimii ani o fermă de vaci nu mai e chiar atât de profitabilă. Însă marea problemă pentru o fermă de vaci este de fapt piaţa de desfacere. Mai bine analizaţi toate posibilităţile pentru a vinde laptele şi brânzaturile şi apoi începeţi o fermă de vaci. De asemenea, se pot obţine şi fonduri europene pentru fermele de vaci.

Potrivit Ministerului Agriculturii, fondurile pentru agricultori, care vor pe lista de accesare fonduri europene în 2015, se referă în special la diminuarea lanţului care există între producător şi consumatorul final, iar un foarte mare accent se va pune pe ferma de familie.  

Acest lucru înseamnă că cei care vor depune proiecte pentru accesare fonduri europene 2015 în agricultură vor putea lua bani şi pentru dezvoltarea producţiei. Astfel, e bine să nu vă rezumaţi doar la fonduri europene pentru ferma de vaci, ci şi pentru producţie. 

Mai exact, asta înseamnă că un fermier care va depune un dosar pentru a obţine fonduri europene într-un proiect agricol ar lua 50% din bugetul de care are nevoie, iar jumătate trebuie să-i asigure el. Însă dacă depune şi un proiect de procesare, gradul de finanţare ar putea ajunge până la 70% bani europeni nerambursabili. 

Fonduri europene pentru ferme de vaci. Câteva sfaturi de la fermieri  

Fermierii au şi câteva sfaturi pentru începători, cei care doresc să înceapă o fermă de vaci. Să presupunem că deja aveţi deja păşune şi un teren pentru producţia furajelor. Puteţi începe ferma cu aproximativ 15 vaci. O vacă de lapte de rasă costă, în medie, în jur de 2.500 de euro.    

Pe lângă aceste investiţii, aţi mai avea nevoie de un buget pentru construirea unui grajd, care ar costa în jur de 10.000 de euro. Apoi mai aveţi nevoie de o sală de muls, un tanc pentru colectarea laptelului şi două mulgătoare, care ar mai costa în jur de 7.000 de euro. Unul dintre dezavantaje principale este că investiţia se recuperează destul de greu, în aproximativ 3-4 ani. 

Fonduri europene pentru ferme de vaci. Câţi bani vin de la UE 

Uniunea Europeană va aproba până la jumătatea lunii aprilie, o variantă finală a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, care este valabil până în anul 2020 şi cuprinde inclusiv fonduri europene pentru ferme de vaci. 

Prin PNDR 2014 - 2020, România are alocată o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro vin din fonduri europene, iar 1,347 de miliarde sunt de la bugetul de stat.   

„Fondurile europene pentru agricultură vor avea impact asupra a 2,5 milioane de persoane, atât direct, cât şi indirect, prin finanţările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, de irigaţii, servicii de agroturism şi conservarea patrimoniului cultural local. Perspectivele pentru agricultura României sunt bune, o agricultură europeană puternică. Anul trecut, România a înregistrat o balanţă comercială pozitivă, fiind cele mai bunerezultate din ultimii 25 de ani.    

Sperăm că fondurile europene alocate agriculturii româneşti în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru a finanţa proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă şi vor avea un impact cât mai mare asupra economiei şi vor crea noi oportunităţi pentru oamenii din comunităţile rurale”, a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite