Fonduri europene 2015 în agricultură. Primii paşi pentru o afacere cu căpşuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care se gândesc la o afacere cu fonduri europene în agricultură pot lua în calcul şi înfiinţarea unei plantaţii de căpşuni.

Potrivit agricultorilor, în această perioadă este potrivit să vă apucaţi de o afacere în domeniul agriculturii. În primul rând pentru că au început programele de fonduri europene 2015 şi în al doilea rând pentru că e şi timpul lucrărilor agricole. 

Un proiect pe care îl puteţi face cu fonduri europene 2015 şi nu cu investiţii extraordinari de mari ar putea fi acela de înfiinţare a unei plantaţii de căpşuni. Iată primii paşi pe care trebuie să-i faceţi pentru la început şi pentru a obţine fonduri europene 2015 în agricultură. 

Am făcut un calcul pentru o plantaţie de căpşuni de un hectar. Prima investiţie se face în desfundarea terenului. Adâncimea trebuie să fie de aproximativ 40 de centimetri şi se pun în jur de 35 de tone de îngrăşământ. Bugetul pentru aceste operaţiuni ar fi de aproximativ 3.500 de lei. 

A doua etapă este în luna iunie. Atunci se plantează căpşunii. Pentru această operaţiune, în care sunt incluse şi costurile cu forţa de muncă, ar fi nevoie de un buget de aproximativ 15.000 de lei. Plantele urmează să dea prima recoltă după un an. Pe un hectar de plantaţie de căpşuni, agricultorii estimează că ar fi o recoltă între 15 şi 25 de tone, din care producţia de calitate ar fi de peste 70%. 

Fonduri europene 2015 pentru tineri agricultori

Tinerii care vor să-şi deschidă o plantaţie de căpşuni au la dispoziţie un capitol important în ceea ce priveşte fondurile europene în agricultură. Pentru o perioadă de cinci ani, fiecare tânăr care are un proiect în domeniul agriculturii poate primi până la 50.000 de euro.

Banii se vor acorda în două tranşe. Prima, în valoare de 75%, se va da la începutul proiectului, iar cea de-a doua în maxim trei ani de la decizia de finanţare. Fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia, trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp.

Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Fonduri europene 2015 în agricultură

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care va ţine până în 2020, în România ar urma să se investească peste 9,3 miliarde de euro, din care 8 miliarde sunt fonduri europene. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a lansat în martie, primele măsuri de investiţii din cadrul PNDR 2014 - 2020 (PNDR). 

Prin măsurile lansate vor fi alocate fonduri europene în agricultură pentru tineri şi fonduri europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Mai exact, fermierii vor avea la dispoziţie fonduri europene nerambursabile de 205,7 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin submăsura 4.1 şi de 111,2 milioane de euro pentru instalarea tinerilor fermieri prin submăsura 6.1. 

De asemenea, încă de anul trecut, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au postat pe site-ul instituţiei o serie de proiecte-tip care să nu mai aibă nevoie să fie însoţite de întreaga serie de avize şi autorizaţii, ci doar de avizul de vânzare a producţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite