Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, sub umbrela Ministerului de Finanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va fi gestionat de Ministerul de Finanţe, iar dar vor păstra competenţe legate de coordonare şi ministerele care deţin în acest moment companii, a declarat luni Toma Petcu, ministrul Energiei, în cadrul unei conferinţe Focus Energetic.

Competenţele vor fi stabilite printr-o hotărâre de Guvern, potrivit lui. „Am avut o discuţie cu domnul Tudose când era ministrul al Economiei despre legătura care ar trebui să existe între ministerele noastre şi companiile care vor face parte din fond şi am stabilit că, prin hotărârea de Guvern care se va elabora ulterior Legii pentru organizarea şi funcţionarea fondului, aceste ministere trebuie să-şi păstreze anumite competenţe asupra companiilor legate de coordonare, modul de cooperare, lucruri care vor fi stabilite în cadrul unei comisii tehnice de specialitate. Dar vom păstra în continuare aceste legături între ministerele de linie şi companiile care au aparţinut acestor ministere şi se vor duce către fondul suveran”, a declarat Petcu.

Ministrul susţine că fondul trebuie gestionat de Ministerul Finanelor, pentru că „în general, toate activele, tot patrimoniul statului român, se gestionează de Ministerul de Finanţe”.

Întârzierea înfiinţării FSDI a fost provocată tocmai de dilema coordonării acestuia. Decidenţii nu s-au putut hotărî anterior ce minister va controla Fondul, atribuţia fiind „plimbată” de la Ministerul Economiei, la Ministerul de Finanţe, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, iar ultima variantă în discuţie este tot Ministerul Economiei.

Proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului a fost discutat vineri, în Guvern, într-o primă lectură. El urmează să fie analizat în dezbatere publică şi să fie concretizat până în septembrie în proiect de lege şi trimis la Parlament.

„Fondul va avea forma unei societăţi pe acţiuni cu unic acţionar statul român pe întreaga durată de funcţionare şi se înfiinţează prin lege care va conţine şi forma actului pe care îl avem în primă lectură. Scopul Fondului este să finanţeze din surse proprii din fonduri atrase proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile în diverse sectoare economice. Finanţarea se face din venituri obţinute din dividende încasate de la societăţile din portofoliul acestuia, din cele rezultate din operaţiuni cu instrumente financiare proprii şi din cele emise de alte entităţi din venituri din vânzarea de pachete de acţiuni  din portofoliu, din împumuturi inclusiv din emiterea de obligaţiuni şi din alte surse prevăzute în lege”, a explicat ministrul Economiei Mihai Fifor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite