Cele mai mari 10 companii listate la Bursa din Bucuresti au pierdut două miliarde de euro din valoare în 2016. Hidroelectrica, speranţa anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursa de la Bucureşti îndeplineşte opt criterii din nouă pentru a putea trece la statutul de piaţă emergentă, dar nu are suficientă lichiditate, adică nu se tranzacţionează îndeajuns
Bursa de la Bucureşti îndeplineşte opt criterii din nouă pentru a putea trece la statutul de piaţă emergentă, dar nu are suficientă lichiditate, adică nu se tranzacţionează îndeajuns

Cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au pierdut două miliarde de euro din valoarea de piaţă în primele cinci luni ale acestui an, singurele care au rezistat fiind monopolurile din energie, potrivit unei analize News.ro pe baza cotaţiilor.

Companiile care dau tonul la bursa din Bucureşti sunt - în ordinea valorii de piaţă calculate pe baza preţului de închidere a şedinţei din 31 mai - Petrom (12,5 miliarde lei, 2,8 miliarde euro), Romgaz (9,2 miliarde lei, 2,05 miliarde euro) , Fondul Proprietatea (8,1 miliarde lei, 1,8 miliarde euro), BRD (6,5 miliarde lei, 1,4 miliarde euro), Banca Transilvania (6,4 miliarde lei, 1,4 miliarde euro), Electrica (4,2 miliarde lei, 935 milioane euro), Transgaz (3,2 miliarde lei, 717 milioane euro), Transelectrica (2,2 miliarde lei, 487 milioane euro), Rompetrol Rafinare (1,9 miliarde lei, 420 milioane euro) şi Nuclearelectrica (1,55 miliarde lei, 344 milioane euro). 

Lista celor mai importante companii listate la bursă cuprinde două bănci, un fond de investiţii şi şapte companii din sectorul energetic.

Valoarea de piaţă cumulată a celor zece companii a ajuns, la finalul lunii mai, la 55,9 miliarde lei (12,4 miliarde euro), în scădere cu 14% faţă de finalul anului trecut, când capitalizarea se ridica la 65,3 miliarde lei (14,4 miliarde euro). 

Dintre cele zece companii, doar una - Transelectrica - a înregistrat o creştere a cotaţiei la bursă în primele cinci luni din acest an, două - Electrica şi Transgaz - au înregistrat o stagnare a preţului, iar celelalte şapte au înregistrat deprecieri cuprinse între 9% şi 23%. 

Monopolurile stagnează, petroliştii suferă

Astfel, acţiunile Transelectrica s-au scumpit cu 2,9% comparativ cu cotaţia de la finalul anului trecut, până la 30 lei pe titlu, în timp ce titlurile Electrica au revenit la finalul lui mai la preţul de la finalul lui 2015, de 12,20 lei, iar cele ale Transgaz s-au depreciat nesemnificativ, cu 0,7%, până la 275 lei. 

Transelectrica şi Transgaz au poziţii de monopol pe pieţele pe care operează, în timp ce Electrica deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate la nivel naţional. 

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în primele cinci luni din acest an de acţiunile Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România. Preţul unei acţiuni era, la finalul lunii mai, cu 23,6% mai mic faţă de finalul anului trecut, pe fondul scăderii cotaţiilor ţiţeiului, care a afectat întregul sector petrolier. 

De asemenea, acţiunile BRD, a doua bancă după active din România, s-au ieftinit cu 22,7% în acelaşi interval, iar cele ale Nuclearelectrica, care operează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă,  s-au depreciat cu 19,8%. 

Scăderi mai moderate au fost înregistrate de acţiunile Rompetrol Rafinare (-13,4%), Băncii Transilvania (-12,3%), Romgaz (-11,9%) şi Fondului Proprietatea (-9,1%). 

Fondul Proprietatea a vândut acţiuni Petrom şi Romgaz

Specialiştii pieţei de capital spun că firmele listate la Bursa din Bucureşti sunt penalizate din start de adâncimea redusă a pieţei.

„În cazul Petrom şi Romgaz, scăderile au fost accentuate şi de pachetele scoase la vânzare de Fondul Proprietatea. Pe o piaţă mică, cu lichiditate scăzută, nu există cumpărători suficienţi pentru operaţiuni de amploare“, a declarat, Adrian Simionescu, şeful casei de brokeraj Vienna Investment Trust.

Diferenţa este demonstrată de evoluţia de la bursa de la Viena a companiei OMV, care deţine Petrom. Preţul acţiunilor OMV a scăzut în primele cinci luni cu doar 4,3%. 

În aprilie 2016, Fondul Proprietatea a scos la vânzare accelerată acţiunile deţinute la Romgaz, care au fost tranzacţionate la un discount de circa 6% faţă de preţul de pe piaţă. 

Îndeplinim opt criterii din nouă pentru trecerea la piaţă emergentă

Şefii bursei din Bucureşti încearcă de mult timp să califice piaţa de capital românească în categoria superioară a burselor, cea a pieţelor emergente, de la nivelul actual, de piaţă de frontieră.

Un raport prezentat recent arată că piaţa de capital din România îndeplineşte opt din nouă criterii pentru a-şi îmbunătăţi statutul la categoria piaţă de capital emergentă, de la categoria piaţă de frontieră, dar nu se califică după unul dintre cele mai importante criterii, cel al lichidităţii pieţei.

Analiza FTSE Russell a fost realizată în luna martie 2016 şi a marcat îndeplinirea, de către piaţa românească de capital, a unei noi cerinţe pentru a deveni piaţă emergentă - cea privind costurile de tranzacţionare, care trebuie să fie competitive şi rezonabile.

Singurul criteriu care rămâne de îndeplinit, cel al lichidităţii, presupune existenţa în piaţă a unor tranzacţii suficient de mari încât să permită investiţii internaţionale mari.

Reprezentaţii BVB au solicitat, de mai multe ori, continuarea listării companiilor de stat importante, pentru a susţine dezvoltarea pieţei de capital. Speranţele bursei se leagă în prezent de listarea Hidroelectrica, una dintre ultimele „perle ale coroanei“ din energie deţinute de către stat.

Lichiditate slabă

Potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în 2015, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor de la BVB a fost de 9,4 milioane euro, de peste două ori mai mică decât rulajul de la Bursa din Praga, de 22,1 milioane euro, şi de aproape trei ori sub nivelul de la Bursa din Budapesta, de 28,6 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite