CBRE: Creşterea economică din Europa Centrală şi de Est se va baza în continuare pe consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul va fi principalul motor al creşterii economice din Europa Centrală şi de Est, în 2016
Consumul va fi principalul motor al creşterii economice din Europa Centrală şi de Est, în 2016

Consumul va fi principalul factor care va influenţa piaţa imobiliară în 2016 arată raportul CBRE „CEE Market Outlook 2016” privind previziunile pe acest an în Europa Centrală şi de Est.

Anul 2016 va fi unul cu performanţe economice solide şi va beneficia de rezultatele exceptionale înregistrate anul trecut în aproape toate sectoarele pieţei imobiliare.

Factorul esenţial care va influenţa piaţa imobiliară este consumul, susţinut de o serie de factori, de la preţurile în scădere ale petrolului şi ale bunurilor de larg consum până la ratele mici ale dobanzilor, şomajul în scădere şi creşterea preţurilor în sectorul imobiliar. Creşterea consumului a determinat un val de dezvoltări - formule de retail şi depozite logistice impulsionate de creşterea cererilor jucătorilor din comerţul online, arată raportul CBRE.

Apetitul pentru consum a dus deja la creşterea cifrelor de afaceri şi a stabilizat veniturile operaţionale ale proprietarilor de spaţii din retail, ceea ce a crescut atractivitatea investiţiilor în acest sector. Pe lângă desţinatiile tradiţionale – cum ar fi Praga şi regiunile din Polonia – Bucureşti şi Budapesta vor fi pe listele investitorilor, ceea ce va impulsiona investiţiile în retail în 2016. 

Creşte piaţa birourilor

Cererea pe pieţele de birouri este la niveluri record, impulsionată de companiile din IT şi cele de servicii externalizate (outsourcing), majoritatea lor fiind multinaţionale, mai precizează raportul CBRE.

Potenţialul de spaţii de birouri  pentru întreaga regiune (pipeline) e la niveluri relativ scăzute, cu două importante excepţii – Varşovia are peste 670.000 de mp de spaţii de birouri anunţate a fi livrate în următorii doi ani, ceea ce reprezintă 15% din suprafaţa totală de spaţii de birouri. Şi Bucureştiul are un raport procentual chiar mai ridicat – pipeline-ul pentru spaţii de birouri reprezintă 21% din totalul spaţiilor de birouri disponibile, ceea ce ar putea influenţa nivelul chiriilor nete efective şi rata de ocupare.

Raportul CBRE precizează că sectorul spaţiilor de birouri din Europa Centrală şi de Est  va fi o piaţă a chiriaşilor iar tendinţa va continua şi în următorii doi ani. Câtă vreme opţiunile pentru închirieri în capitalele ţărilor central şi est-europene vor fi semnificativ numeroase, în unele ţări chiar în creştere, chiriaşii vor putea beneficia de condiţii financiare atractive.

Dezvoltare în retail

Începutul lui 2016 este marcat de optimismul pieţei de retail şi de creşterea încrederii consumatorilor, estimează analiza CBRE. Dată fiind aglomerarea pe anumite pieţe de retail, potenţialul de spaţii (pipeline) este limitat în regiunea central şi est-europeană.

 Doar în trei capitale sunt prevăzute a fi inaugurate noi centre comerciale în 2016:  Bucureşti, Kiev (unde vor fi inaugurate patru centre comerciale) şi Varşovia, cu un stoc de spaţii noi pentru 2016 de aproximativ 72.000 de mp.

Zonele regionale în Europa Centrala şi de Est sunt  fi mai atractive pentru dezvoltatori. Cel mai mare centru comercial care se va deschide în Polonia în ultimii şapte ani este localizat în Poznan şi va avea 98.000 de mp de spaţii comerciale. Un pipeline redus este în Ungaria şi Slovacia, unde se asteaptă livrări de aproximativ 972.000 de mp de spaţii comerciale, sub nivelul anilor precedenţi.

Pe ansamblu, 2015 a fost un an exceptional pentru sectorul industrial, operatorii logistici din retail beneficiind de creşterea cererii consumatorilor, manifestată atât în comerşul tradiţional cât şi în cel online.

Toate pieţele locale au înregistrat creşteri în ultimii 10 ani, în unele sectoare fiind chiar de 65%. Pe piaţa dezvoltatorilor, anticipăm o limitare a construcţiilor speculative, pieţele fiind dominate de formulele de construcţii la cerere (built-to-suit), mai arată studiul CBRE. Excepţia de la regulă este Polonia, unde aproximativ 900.000 de mp de spaţii logistice sunt în constructie la începutul acestui an.

Raportul CBRE pe regiunea central şi est-europeană se concentrează şi asupa Ungariei, a cărei economie a traversat sub radar ultimul an şi jumătate. În termeni macroeconomici, economia Ungariei, unde  PIB-ul a crescut cu 2,9% în ultimul an, este susţinută de preţurile scăzute la energie, ratele mici ale dobanzilor şi o expunere relativ limitată la încetinirea economică din China.

Din perspectiva pieţei imobiliare locale, consumul casnic în creştere va avea impact asupra pieţelor de retail, unde chiriaţii au inregistrat creşteri ale cifrelor de afaceri cu doua cifre procentuale. Sectorul industrial va beneficia din plin de optimismul industriei producătoare de componente auto în timp ce expansiunea IT&C va impulsiona piaţa spaţiilor de birouri din Budapesta, unde cererea a crescut cu 51% faţă de anul precedent.

Piata dezvoltatorilor rămâne relativ precaută ceea ce va impulsiona creşterile de capital, în timp ce nivelul chiriilor va rămâne unul pozitiv pentru proprietari. Impulsionate de o piaţă solidă a forţei de muncă şi de contextul financiar accesibil, nivelurile randamentelor investiţionale (yields) din Ungaria vor coborî, micşorandu-şi astfel decalajul faţă de celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite