Vrei să-ţi construieşti o casă? Tot ce trebuie să ştii
0Să-ţi construieşti casa la care visai de ani de zile este una dintre cele mai frumoase experienţe, dar să nu crezi că misiunea va fi uşoară. Trebuie să iei totul în calcul, de la planuri, cheltuieli, durata construcţiei (care poate ajunge şi la doi ani), până la amenajarea noii locuinţe. Ţi-ai luat terenul, ai economisit suficienţi bani pentru a te apuca de construcţie, iată ce trebuie să te preocupe în continuare.
Planul casei, primul şi cel mai important pas
Poate ai auzit despre Casa Misterelor din San Francisco, construită de o văduvă excentrică pe parcursul a 38 de ani. Are peste 160 de camere şi este un adevărat labirint de scări şi holuri interminabile care nu duc nicăieri. Asta se întâmplă atunci când construieşti fără să ai un plan – este fascinant, dar nu reprezintă o opţiune.
Planul locuinţei tale trebuie să fie cât mai bine pus la punct. Ştiai că fundaţia şi acoperişul sunt cele mai scumpe două părţi, aşa că cea mai puţin costisitoare şi eficientă opţiune este să îţi construieşti o casă cu etaj. Astfel, vei reduce dimensiunile celor două componente. Alege o opţiune clasică: o casă pătrată sau dreptunghiulară va fi întotdeauna mai ieftină. Tot pentru costuri mai mici, ar fi bine ca zonele sanitare şi bucătăria să nu fie foarte depărtate. Conductele vor fi mai scurte şi vei economisi bani.
Fii atent la finisaje
Alegerea finisajelor este foarte importantă. Investeşte în izolaţia casei, care trebuie să fie de calitate, chiar dacă presupune costuri mai mari. Acestea se vor amortiza în timp, vei plăti facturi mai mici la utilităţi. Optează pentru o centrală termică cât mai bună, o poţi găsi pe quickshop.ro, alege un sistem de încălzire prin pardoseală, care este mult mai eficient decât caloriferele clasice. Camerele vor fi încălzite uniform, iar cheltuielile pentru gaze sau curent vor scădea cu 20-30%. Dacă bugetul îţi permite, poţi să optezi şi pentru sisteme de energie alternativă şi să îţi montezi panouri solare. De asemenea, parchetul, gresia, faianţa trebuie să fie de calitate, pentru că nu le vei schimba în fiecare an.
Cum să alegi constructorul potrivit
O echipă de construcţie cât mai experimentată este greu de găsit. Din păcate, forţa de muncă a scăzut drastic în România, mulţi dintre experţii în construcţii au plecat în străinătate, aşa că atunci când alegi echipa care îţi va pune planurile în aplicare trebuie să o verifici cu minuţiozitate. Ai grijă să aibă actele de funcţionare în regulă, ia cât mai multe referinţe despre constructor, vezi cu cine a mai lucrat, ce fel de case a făcut înainte. Verifică dacă stilul său se pliază pe dorinţele tale şi înţelege-te la preţ cu el. În orice caz, trebuie să te aştepţi la cheltuieli cu 15-25% mai mari decât credeai iniţial. Constructorul tău nu va include în estimările iniţiale costuri cum ar fi racordarea la utilităţi, gardul sau amenajarea curţii.
Acum nu îţi rămâne decât să te apuci de treabă. Te aşteaptă o misiune grea şi costisitoare, dar când vei termina, te vei simţi mai împlinit. Efortul îţi va fi răsplătit: studiile au arătat că oamenii care locuiesc la casă sunt mai fericiţi şi mai puţin stresaţi.