Proiecte de case englezeşti. Cum să dai un aer britanic locuinţei tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecte de case englezeşti. Faţada placată cu cărămidă este una dintre principalele caracteristici ale caselor britanice
Proiecte de case englezeşti. Faţada placată cu cărămidă este una dintre principalele caracteristici ale caselor britanice

Există câteva detalii de care trebuie să ţii cont atunci când vrei să-ţi construieşti o casă în stil britanic sau vrei doar să dai actualei locuinţe un aer englezesc. „Adevărul“ îţi prezintă câteva dintre elementele-cheie din proiectele de case englezeşti.

Proiecte de case englezeşti: cum trebuie să arate la exterior

În primul rând, faţada caselor este una dintre principalele particularităţi ale proiectelor de case englezeşti. Aceasta este îmbrăcată în cărămidă aparentă, adică este placată cu cărămidă. În al doilea rând, niciodată nu o să vedem o casă în stil englezesc care să aibă ferestre de termopan. Tâmplăria caselor englezeşti este executată numai şi numai din lemn, de preferat lemn de stejar, bine tratat pentru a avea o rezistenţă cât mai mare, dar şi o durată de viaţă îndelungată. Există situaţii când, pentru elementele de decor exterior, se utilizează fier forjat. Pentru a sublinia şi mai bine stilul britanic al casei, ferestrele, dar şi uşile pot avea arcade, iar acoperişul să fie în pantă, cu unghiuri ascuţite. 

Faţada de cărămidă şi tâmplăria din lemn oferă casei un aspect de eleganţă şi sobrietate, elemente caracteristice acestor case. 

Un alt element extrem de important este uşa „din spate“, acea uşă care face trecerea din bucătărie sau dining room spre curtea interioară, de regulă, de mici dimensiuni. Uşa „din dos“ are o reală întrebuinţare practică. Uneori, în curtea din spate sunt amenajate bucătăriile în aer liber, un grătar sau un foişor, iar locatarului îi va fi mai uşor să ajungă în zona respectivă, să zicem cu ingrendientele, direct din bucătărie. 

Se poate vorbi însă şi despre grădina exterioară. Este acel spaţiu verde din faţa casei, de regulă, neîngrădit sau împrejmuit cu un gard de mici dimensiuni (pentru aspect, nu pentru protecţie) traversat de o alee pietruită care asigură accesul spre casă direct din stradă. 

Protectele de case englezeşti au un regim mic de înălţime, cu parter şi cel mult un etaj sau mansardă, iar cele mai multe includ în structura lor şi garajul. 

Proiecte de case englezesti

Proiecte de case englezeşti: cum decorăm interiorul

Dacă vorbim de interiorul unei case englezeşti, principalul element-cheie este reprezentat de şemineu. Finisajele executate în cel mai mic detaliu se păstrează şi la interior, la fel şi unghiurile ascuţite ale acoperişului. Grinzile sunt elemente de rezistenţă a structurii care sunt valorificate şi vizibile în interiorul unei case englezeşti. De cele mai multe ori, britanicii optează pentru tapetarea pereţilor în nuanţe pastel.

Pentru mobilier, proprietarul unei case englezeşti poate opta pentru stilul Shabby Chic, care provine provine din Marea Britanie, mai exact din casele de la ţara ale Marii Britanii şi aminteşte de o casă veche la sat, în care mobilierul este de bună calitate, însa uzat odată cu trecerea anilor.

Shabby Chic a fost transformat din idee în brand în anul 1989 de către designerul Rachel Ashwell, bazându-se pe ideea de frumuseţe, confort şi funcţiune. Confortul, frumuseţea imperfecţiunilor, alura obiectelor vechi şi atracţia către un trai simplu şi practic au fost conceptele brandului Shabby Chic.  

Textilele caracteristice acestui stil sunt de obicei inul şi bumbacul, albe sau în nuante pastel. Modelele sunt florale şi se folosesc mai ales trandafirii. Aspectul cuverturilor, perdelelor şi draperiilor este uşor şters.

Mobilierul Shabby Chic are un aspect antichizat. Şi pe el se văd clar urmele timpului şi numeroasele straturi de vopsea prin care a trecut. Acesta este, de obicei, tot în culori pastel. Cele mai uzate porţiuni sunt colţurile şi marginile lemnului. 

case englezesti

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite