Oferte la tiMOn: Ansambluri rezidenţiale cu livadă de cireşi şi staţii de încărcare a maşinilor electrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii imobiliari caută soluţii pentru a atrage clienţii către ansamblurile imobiliare noi, în condiţiile în care apartamentele vechi au încă priză la piaţă.

Staţii de încărcăre a autovehiculelor electrice, sisteme de colectare a apei de ploaie, materiale de construcţii termoizolante, care păstrează căldura în interior iarna şi asigură „răcoare“ vara, gazon pe acoperiş pentru izolare termică: acestea sunt câteva dintre elementele „verzi“ pe care dezvoltatorii de locuinţe le propun la ediţia din aceasta primăvară la Târgul Imobiliar tIMOn.

Pentru a atrage clienţii, dezvoltatorii încearcă să „învioreze“ ansamblurile de la marginea oraşului. Noile zone vin cu spaţii verzi extinse, terenuri de tenis, ori tehnologii de ultimă oră.

„Constatăm cu plăcere că asistăm la schimbări majore în rândul ansamblurilor noi: peste 80% din clădirile expuse la târg au obţinut certificat energetic clasa A – altele chiar A++, precum Northlane sau Decebal Tower - , dezvoltatorii precum Adama obţin certificări europene privind calitatea construcţiilor, din ce în ce mai multe clădiri noi sunt gândite pentru a fi prietenoase cu mediul, ba chiar încep să implementeze soluţii pentru obţinere a energiei proprii“  a declarat Vlad Vlăsceanu director tIMOn.

Un cires pentru fiecare apartament

Unul dintre ansamblurile prezentate, în premieră, la Târgul Naţional Imobiliar – tIMOn, care va avea loc între 24 şi 27 martie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti este  „Cherry Ville Odăii“. Ansamblul va avea 304 apartamente cu 2, 3 si 4 camere. Regimul de înălţime a blocurilor este de 2 etaje, plus unul retras, gradul de utilizare a terenului fiind de doar 25%.

 În plus, complexul va cuprinde spaţii verzi pe o suprafaţă de 20.000 mp. Un element inedit al acestui complex este livada de cireşi. Dezvoltatorul şi-a propus să planteze câte un cireş pentru fiecare apartament. Complexul va avea terenuri de sport pe 16.500 mp, piscină exterioară şi este certificat energetic clasa A.

Pentru a asigura costuri mai reduse pentru întreţinere, complexul este prevăzut cu sistem de colectare a apei de ploaie. Sistemul poate genera economii la întreţinere cu până la 20%.

Costuri reduse la întreţinere

Un alt dezvoltator, altă idee. Fondul de investiţii RPF Development propune apartamentele „verzi”, cu cheltuieli reduse la intreţinere.

RPF începe a treia fază a proiectului Vitan Residence şi va finaliza în toamnă complexul Tineretului Park Residence.

Blocurile sunt construite respectând principiile „blocurilor verzi“, adică materialele de construcţie folosite sunt termoizolante. Mai mult, se folosesc panourile solare pentru încălzirea apei. De asemenea, pe acoperiş a fost plantat gazon, care are rol termoizolant. Pereţii blocurilor au izolaţie din polistiren dens de 15 cm, faţă de standardul de 10 cm, tâmplăria PVC este dublă, cu o distanta mai mare faţă de standard, care pastrează, de asemenea, căldura în interior, pe timpul iernii.

Potrivit dezvoltatorului, întreţinerea, pe timp de iarnă este cu până la 40% mai redusă faţă de un bloc vechi.

Statisticile RPF Development arată că pentru un apartament cu două camere, de 83 de metri pătraţi, şi în condiţiile unor temperaturi de minus 20 de grade în exterior şi de 27 de grade în interior, factura la intreţinere este, în medie, 270 de lei pe lună.

În cazul construcţiilor vechi întreţinerea depăşeşte 400 de lei pe lună. Totdată, în cazul unui studio cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, întreţinerea costă, în medie, 120 de lei pe timpul iernii, faţă de peste 200 de lei într-un bloc vechi.

Ansambluri cu staţie de încărcare pentru maşinile electrice

O facilitate nouă pe care dezvoltatorii de locuinţe au inclus-o în complexurile rezidenţiale o reprezintă staţiile de alimentare a maşinilor electrice, aşa cum este cazul Laguna Residence. Complexul are certificare energetică clasă A, utilizează materiale sustenabile şi ecologice şi este prevăzut de asemenea cu sistem de colectare a apei de ploaie. Ansamblul cuprinde spaţii verzi pe o suprafaţa de 15.000 mp şi va avea o staţie de încărcare electrică pentru autovehicule-ETREL G5, de 22 kw. 

EcoVillas este primul ansamblu rezidenţial de case pasive, cu pierderi de căldură aproape egale cu zero,  ce foloseşte că sursă de încălzire energia geotermică cu ajutorul pompelor de căldură fabricate în Suedia, reducând astfel costurile de întreţinere cu 90% faţă de o casă standard.

Complexul EcoVillas este alcătuit din 32 de case, în primă fază fiind construite 16 unităţi, fiecare având o suprafaţa construită de 128 metri pătraţi plus terasă şi loc de parcare. 

Cu ajutorul utilizării resurselor naturale, respectiv folosirea încălzirii geotermice, locatarii complexului vor avea un consum de energie redus de până la 90%, factură unei astfel de locuinţe ajungând la aproximativ 13-15 euro într-o lună de iarnă. Complexul utilizează 80% energie verde din totalul consumului.

 Casele sunt utilate cu un sistem de ventilare modern, cu recuperare de căldură, şi au instalaţie de încălzire prin pardoseală. Totodată,  acestea pot fi construite cu sisteme de colectare a apei de ploaie şi de refolosire a apei menajere.

Încălzire de ultimă generaţie

Şi investitorii români vin cu proiecte  cu costuri mici de întreţinere. Magecom, vine la tiMOn cu patru proiecte rezidenţiale certificate energetic clasa A: Peroni Residence, Magecom Residence, City Office Residence şi Parfumului Residence. Toate proiectele sunt „prietenoase cu mediul“, dezvoltatorul utilizând pentru fiecare apartament centrală în condensaţie, care genează economii la întreţinere, dar şi reduce emisiile de bioxid de carbon. Centralele termice cu condensare utilizează cea mai modernă tehnologie în sistemele de încălzire. 

„Cele mai multe clădiri de birouri din Bucureşti sunt verzi, iar angajaţii văd avantajele unei astfel de construcţii. Cumpărătorii de locuinţe sunt majoritatea angajaţi în clădirile de birouri verzi, iar aceştia vor să şi trăiască într-o casă verde. Dezvoltatorii de locuinţe sunt mult mai atenţi la nevoile pieţei din această cauză în ultima vreme aceştia au început să construiască locuinţe care să îndeplinească cerinţele potenţialilor cumpărători în materie de eficenţă energetică şi protecţia mediului“, a adăugat Vlad Vlăsceanu, directorul tiMOn.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite