Ministerul de Finanţe a eliminat interdicţia cumpărării de case şi maşini cu banii jos. Există, însă, un plafon de 10.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit vechiului proiect, nicio tranzacţie imobiliară nu se putea face decât prin transfer bancar, indiferent de suma la care se făcea
Potrivit vechiului proiect, nicio tranzacţie imobiliară nu se putea face decât prin transfer bancar, indiferent de suma la care se făcea

Finanţele au eliminat din proiectul de lege privind plăţile în numerar interdicţia de tranzacţionare a imobilelor şi autovehiculelor cu banii jos şi au introdus un plafon de 10.000 de lei la fiecare cumpărare, la fel ca în cazul tranzacţiilor generale între persoane fizice.

„O modificare notabilă adusă de noul proiect de lege o reprezintă eliminarea prevederii potrivit căreia contravaloarea achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule se achită numai prin instrumente de plată fără numerar, indiferent de valoarea acestora. În acest sens, potrivit noului proiect de lege, aceste tranzacţii urmează să se efectueze cu încadrarea în limita generală privind tranzacţiile efectuate între persoanele fizice, respectiv în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzacţie. În cazul operatorilor economici, aceste tranzacţii se vor efectua în limita plafonului de 10.000 lei pe zi“, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a reafirmat marţi că plafonarea plăţilor în numerar este o măsură „foarte bună“ pe care intenţioneză să o ducă până la capăt.

La începutul anului, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care releva că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case şi maşini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacţiei.

Această prevedere urma să fie valabilă atât pentru firme, cât şi pentru populaţie şi cuprindea toate tipurile de imobil, precum şi orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut o poziţie critică faţă de unele prevederi, declarând că limitarea plăţilor în numerar, mai ales la tranzacţii cu terenuri, aminteşte de dictonul „drumul spre iad e pavat cu bune intenţii“. Isărescu a opinat atunci că iniţiatorii nu cunosc birocraţia mare a unei astfel de tranzacţii şi se miră că multe terenuri sunt nelucrate.

Mai puteţi citi:

Preotul Sicoe este cercetat pentru evaziune fiscală şi înşelăciune. A vândut locuri de veci la suprapreţ deşi acest lucru este interzis prin lege

Preotul este acuzat de înşelăciune, abuz în serviciu şi evaziune fiscală. El riscă până la zece ani de închisoare pentru faptele sale.

Evaziune fiscală la o fermă de oi din Aiud. Prejudiciul depăşeşte 140.000 de lei

Poliţiştii din Alba au desfăşurat joi, 13 martie 2014, o acţiune de control de amploare în judeţ în urma căreia au aplicat amenzi de aproape 130.000 de lei, au prins 10 suspecţi şi au reţinut 8 permise de conducere. La Aiud, au descoperit două cazuri de evaziune fiscală, la un bar şi la o fermă de oi.

Acţiune de proporţii la nivel naţional. Mari producători de pe piaţa de carne din România, implicaţi într-o reţea internaţională de evaziune fiscală

Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au loc astăzi în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Producători celebri de pe piaţa din România sunt implicaţi în reţea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite