INFOGRAFIE Harta cotaţiilor imobiliare. Locuinţele românilor s-au scumpit în 2016, dar rămân printre cele mai ieftine din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ocupă locul al cincilea între ţările europene din punctul de vedere al creşterii cotaţiilor la case şi locul al patrulea în topul celor mai joase preţuri ale proprietăţilor rezidenţiale.

Revigorarea pieţei imobiliare din România anului 2016 a determinat creşterea cu aproape 6% a cotaţiei medii la proprietăţile rezidenţiale, care a ajuns la valoarea de 900 de euro pe metrul pătrat.

Chiar şi aşa, ţara noastră are printre cele mai joase preţuri imobiliare din Europa, arată un studiu al companiei RE/MAX.

Creşterea de 5,9% a cotaţiei medii la proprietăţile rezidenţiale, înregistrată în prima jumătate a acestui an, plasează România pe locul al cincilea în topul european al scumpirilor.

Primele patru ţări din acest top sunt, în ordine, Portugalia (+14,3%), Germania (+11,2%), Turcia (+10,7%) şi Spania (+6,6%).

Scăderi ale cotaţiilor medii naţionale au avut loc, potrivit realizatorilor studiului, doar în Slovacia (-2,8%) şi Grecia (-2%).

Stagnări ale cotaţiilor au avut loc în Elveţia, Franţa, Olanda, Austria şi Slovenia.

„Începând de anul trecut, piaţa rezidenţială autohtonă a reintrat în mod vizibil pe un curs ascendent, inclusiv din punctul de vedere al preţurilor. Dobânzile reduse la credite au generat o creştere a cererii de locuinţe, dar şi o tendinţă de apreciere a acestora“, notează autorii studiului.

Suntem la jumătatea mediei regionale

Potrivit RE/MAX, în primul semestru din 2016, locuinţele din ţara noastră sunt printre cele mai ieftine din Europa.

Astfel, valoarea medie de tranzacţionare pentru o unitate locativă este de 900 de euro pe metru pătrat în România, faţă de 1.908 euro pe metru pătrat la nivelul regiunii.

Cu 534 de euro pe metru pătrat, cele mai ieftine case se găsesc în Turcia, acestea fiind urmate de cele din Cehia (832 de euro pe metru pătrat), din Slovacia (879 de euro pe metru pătrat) şi din România.

Pe de altă parte, ţara cu cele mai scumpe proprietăţi rezidenţiale este Elveţia, unde un cumpărător trebuie să dispună de circa 5.785 de euro pentru un metru pătrat.

La o distanţă considerabilă, dar tot cu preţuri fabuloase, se află Franţa, Germania şi Austria, unde cotaţiile medii naţionale sunt de 2.965, 2.860 şi, respectiv, 2.800 de euro pe metru pătrat.

„Preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au crescut, în primele şase luni ale acestui an, cu circa 5,9% comparativ cu finele lui 2015, ajungând la circa 900 de euro pe metru pătrat“, afirmă Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Creditele ieftine dau curaj cumpărătorilor

Potrivit reprezentanţilor RE/MAX, o caracteristică comună a pieţelor europene este reprezentată de nivelul minim istoric al dobânzilor la creditele imobiliare, fapt ce a determinat o majorare a cererii - şi, totodată, a preţurilor - pe segmentul rezidenţial. Astfel, 91% din locuitorii ţărilor analizate visează la achiziţia unei locuinţe.

În următoarele şase luni, estimează reprezentanţii companiei, preţurile de vânzare îşi vor menţine tendinţa de creştere, fiind însă sensibile la eventualele schimbări politice sau legislative.

„Economia şi piaţa imobiliară sunt puternic influenţate de situaţia politică din anumite regiuni. Alte influenţe majore sunt determinate de schimbări legislative locale sau europene, ca şi de evoluţiile dobânzilor pentru creditele imobiliare“, explică Michael Polzler, Managing Director RE/MAX Europe.

Românii, printre cei mai harnici

România se situează pe locul secund în Uniunea Europeană la creşterea lucrărilor de construcţii în mai 2016 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în urcare cu 7,5%, fiind devansată doar de Suedia, cu 14,4%, potrivit datelor prezentate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La nivelul Uniunii Europene (UE 28), lucrările de construcţii au scăzut cu 1,1%, iar în zona euro acestea au înregistrat o diminuare de 0,8%.

În rândul statelor membre, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcţii s-au înregistrat în Ungaria (26,6%) şi Slovenia (-21,2%), iar cele mai mari creşteri - după România - au fost în Suedia (+3,4%) şi Cehia (+2,8%).


„Prima Casă“: bani în plus la nouă bănci

Nouă bănci comerciale au primit fonduri suplimentare de 28 de milioane de lei pentru acordarea de credite „Prima Casă“, după ce acestea şi-au terminat deja plafonul de garanţii sau urmează să îl epuizeze în mai puţin de 10 zile. Fondurile realocate provin de la băncile care nu au utilizat integral sumele repartizate iniţial de Ministerul Finanţelor. Tot din fondurile neutilizate, ministerul a înfiinţat un fond de rezervă de 10 milioane de lei, din care vor fi alocate fonduri suplimentare băncilor care îşi epuizează ulterior plafoanele de garanţii. Cele nouă bănci cărora le-au fost alocate fonduri sunt BCR, Leumi, UniCredit, Intesa Sanpaolo, OTP, Credit Agricole, BRD, Marfin şi Banca Transilvania.

preturi case europa
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite