Hartă comparativă: spaţiile de locuit ale românilor, pe regiuni. Moldovenii sunt cei mai înghesuiţi - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele oltenilor au cea mai mică suprafaţă medie, iar moldovenii au cea mai mică suprafaţă ce-i revine unui locuitor. Cele mai spaţioase locuinţe sunt în Banat şi în Capitală.

Cele mai mici case (sub 44 mp) se regăsesc în Oltenia şi cele mai spaţioase sunt în vestul ţării şi în Bucureşti (peste 50 mp), arată datele studiului „Fondul de locuinţe“, publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS), consultate de „Adevărul“.

Fondul total de locuinţe însumează 8,88 milioane de unităţi, iar populaţia la 1 ianuarie 2016 număra - potrivit altui studiu recent al INS - 22,2 milioane de persoane.

Astfel că, din punctul de vedere al suprafeţei raportate la numărul de locuitori, casele din Moldova oferă în medie doar 16,5 mp/persoană, în timp ce Banatul şi Bucureştiul oferă mai mult de 20 mp/persoană.

În regiunile Sud-Est şi Sud-Muntenia, mediile suprafeţelor locuibile sunt de aproximativ 18 mp/persoană, iar în regiunile Nord-Vest, Sud-Vest (Oltenia) şi Centru - aproximativ 19 mp/persoană.

Oltenii şi muntenii au cele mai multe camere

Repartizarea fondului de locuinţe în funcţie de numărul de camere arată astfel: casele oltenilor şi ale muntenilor au în medie 2,9 camere (cele mai multe), în timp ce în regiunea Centru sunt doar 2,5 camere per casă (cele mai puţine).

Interesant este că tot oltenii şi muntenii au cele mai mici camere, cu o suprafaţă medie de 15,5 mp/încăpere.

În cele mai multe regiuni, camerele de locuit au peste 19 mp, mai arată studiul INS.

Ca număr de persoane per locuinţă, în Oltenia sunt cele mai puţine (2,3), iar în Moldova sunt cele mai multe (2,7).

Cum s-a „mişcat“ fondul de locuinţe

Potrivit INS, fondul de locuinţe şi-a păstrat trendul ascendent din ultimii ani, înregistrând la sfârşitul anului 2015 o creştere cu 41.500 de unităţi (+0,5%) faţă de sfârşitul anului 2014.

„Creşterea menţionată a avut loc ca urmare atât a «intrărilor» în fondul de locuinţe existent, respectiv construirea a 47.000 de locuinţe noi, cât şi prin transformarea în spaţii de locuit a 300 de unităţi cu altă destinaţie.
Totodată, s-au înregistrat «ieşiri» din cadrul fondului de locuinţe de 5.800 de unităţi, ca urmare atât a demolărilor (5.200 de cazuri), cât şi prin schimbarea unor locuinţe în spaţii cu altă destinaţie (500 de cazuri)“, arată INS.

În profil regional, „fondul locativ existent la sfârşitul anului 2015 relevă îmbunătăţirea condiţiilor de locuit ale populaţiei, în toate regiunile de dezvoltare, diferenţiat ca intensitate.
Mărimea locuinţelor, exprimată prin suprafaţa medie locuibilă ce revine pe o locuinţă, a crescut în toate regiunile de dezvoltare“, notează autorii studiului.

Cele mai multe locuinţe existente la sfârşitul anului 2015 se înregistrau în regiunile de dezvoltare Nord-Est (16,2% din totalul general), Sud-Muntenia (15,2%), Nord-Vest (12,9%) şi Sud-Est (12,5%). Cele mai puţine locuinţe au fost înregistrate în regiunea de dezvoltare Vest (9,3%).

Hărnicie şi la stat, şi la privat

Acelaşi studiu mai arată că, pe medii de rezidenţă, din numărul total al locuinţelor, mai mult de jumătate (54,5%) se aflau în mediul urban, din care 98,2% erau proprietate majoritar privată.

„În structura fondului locativ în anul 2015, comparativ cu anul 2014, după forma de proprietate, se constată faptul că a crescut numărul locuinţelor cu forma de proprietate majoritar privată, de la 8,73 milioane de locuinţe la sfârşitul anului 2014, la 8,77 milioane de locuinţe la sfârşitul anului 2015, concomitent cu creşterea numărului locuinţelor aflate în proprietate majoritar de stat, respectiv de la 105.800 de locuinţe în 2014 la 106.400 de locuinţe în 2015“.

Faţă de anul precedent, a avut loc o creştere a numărului locuinţelor atât în mediul urban (+22.200), cât şi în mediul rural (+19.300).

Case mai mari şi mai spaţioase la oraş

„Comparând indicatorii sintetici ai fondului de locuinţe pe medii de rezidenţă, se observă că, în ceea ce priveşte suprafaţa medie pe o locuinţă, există o diferenţă între mediul urban şi cel rural -47,8 mp faţă de 46,7 mp.
Camerele de locuit au o suprafaţă medie mai mare în mediul urban (18,9 mp) faţă de cel rural (15,8 mp), iar numărul mediu de camere pe o locuinţă este mai ridicat în mediul rural (3) decât în mediul urban (2,5)“, concluzionează autorii studiului.


Cum arată casa medie din statistici

La nivel naţional, locuinţa medie din punct de vedere statistic are 47,3 mp, 2,7 camere a câte 17,3 mp şi oferă o suprafaţă de confort de 18,9 mp/persoană. În ea locuiesc 2,5 persoane.

locuinte infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite