Ghid pentru instalarea unei centrale termice. De la debranşare la cât costă
0
Instalarea unei centrale termice presupune mai mult decât simpla achiziţie. Românii trebuie să ţină cont de necesarul de încălzire a locuinţei, de costul centralei, dar şi de costul debranşării, al realizării instalaţiei de gaz şi al instalaţiei de încălzire.
Costurile instalării unei centrale termice de apartament pornesc de la 3.200 de lei şi pot ajunge până la aproximativ 7.800 lei, în cazul în care vorbim de o primă instalare, pentru un apartament mediu de 80 mp, potrivit estimărilor Ariston Thermo România. În acest fel, amortizarea investiţiei se poate face chiar şi în 2 ani, în funcţie de oraş şi de costurile gigacaloriei în sistem centralizat.
Ce presupune prima instalare
În cazul unei prime instalări de centrală termică, investiţia iniţială poate ajunge la 7.800 lei, luând în calcul tot un apartament mediu de 80 mp. Astfel, pe lângă preţul centralei termice şi montaj, se adaugă costurile necesare debranşării, realizării instalaţiei de gaz şi cele realizării instalaţiei de încălzire (radiatoare, robineţi, ţeavă, etc).
„Costurile necesare pentru debranşare diferă de la oraş la oraş, existând zone din ţară unde acest proces nu doar că este foarte anevoios, din cauza birocraţiei şi a documentelor necesare, dar este şi foarte costisitor. Un astfel de exemplu este Bucureşti”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
Mai mult, şi bugetul necesar pentru realizarea instalaţiei de gaz diferă de la caz la caz. Dacă în clădire există deja infrastructura de gaz, atunci costurile sunt mai mici. În caz contrar, tot procesul poate deveni mai costisitor. Chiar şi aşa amortizarea se poate face în mai puţin de 5-6 ani, în timp ce instalarea sistemului individual de încălzire aduce o serie de beneficii precum costuri lunare mai mici, confort şi independenţă.
Cât costă înlocuirea centralei vechi
Dacă vorbim de înlocuirea unei centrale vechi pentru un apartament mediu de 80 mp, costurile scad semnificativ. În medie, românii plătesc circa 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare, cel mai achiziţionat model fiind cel de 24 kw, ideal pentru un apartament cu o suprafaţă de până la 100 mp. Dincolo de tarifele efective ale centralei termice, în funcţie de tipul de instalare, costurile sunt diferite, iar pe lângă costurile noului echipament, este necesar un buget de doar 400 lei pentru montarea acestuia. De asemenea, este recomandată şi spălarea instalaţiei (radiatoare şi ţevi) cu o soluţie alcalină, în acest caz tarifele ajungând la 150 lei.
Astfel, per total, în cazul înlocuirii centralei termice, bugetul necesar este, în medie, de 3.750 lei, iar, în funcţie de costul gigacaloriei furnizată de CET-ul din judeţ, amortizarea investiţiei se poate face între 2 şi 4 ani.
Cum trebuie aleasă centrala termică
În ceea ce priveşte alegerea centralei termice potrivite, românii trebuie, înainte de toate, să facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit şi de numărul de consumatori de apă caldă menajeră (n.b. numărul de băi şi bucătării).
Eficienţa centralei termice este cel de-al doilea criteriu de care românii ar trebui să ţină cont atunci când fac achiziţia. Un alt aspect deosebit de important care trebuie luat în calcul la cumpărarea unei centrale termice este şi siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi lipsa apei din instalaţie. În acest sens, este recomandat să nu se opteze pentru produse ale căror funcţii nu sunt atent studiate şi care pot aduce probleme pe termen lung.
Nu în ultimul rând, un criteriu esenţial în alegerea unui echipament de încălzire este şi perioada de garanţie. Cum durata de viaţa a unei centrale termice de apartament depăşeşte, în medie, 10 ani, este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate.