Cinci semne de maturizare a pieţei rezidenţiale în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imobiliare darea in plata foto dorin constanda

Din 2014 încoace, se poate spune că piaţa rezidenţială autohtonă a reintrat pe un trend de creştere. Comparativ cu aşa-numita „perioadă de boom”, dar şi cu anii de recesiune, în 2018 aceasta dă dovadă că se află în proces de maturizare, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro.

Potrivit sursei citate, la zece ani de la declanşarea crizei economice şi imobiliare în România, jucătorii din domeniu vorbesc despre o piaţă rezidenţială vizibil mai aşezată, mai matură. Semnele acestui fapt sunt date atât de datele statistice din piaţă, cât şi de comportamentul cumpărătorilor, dar şi al dezvoltatorilor de locuinţe:

1. Încetinirea ritmului de creştere a preţurilor

În a doua jumătate a anului trecut, pe piaţa rezidenţială autohtonă a început să se simtă o tendinţă de încetinire a ritmului de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale. Aceasta s-a perpetuat în 2018, confirmând, astfel, aşteptările analiştilor din domeniu. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) din întreaga ţară se situa, la finele lui august, la 1.197 de euro pe metru pătrat util (după o scădere de 1,2% pe parcursul lunii). Interesant este că această cifră marchează o creştere anuală de doar 4,9% a aşteptărilor proprietarilor – în condiţiile în care, la sfârşitul lui august 2017, datele Imobiliare.ro înregistrau un avans anual de nu mai puţin de 11% al preţurilor apartamentelor.

Tendinţa de temperare a scumpirilor s-a făcut resimţită inclusiv în Cluj-Napoca, oraş care s-a impus în ultimii ani prin ritmul alert de creştere a preţurilor: astfel, în august 2018, pretenţiile vânzătorilor din oraşul de pe Someş erau cu 6,9% mai ridicate decât în urmă cu 12 luni, comparativ cu o diferenţă anuală de 16,5% în 2017. O diferenţă semnificativă poate fi observată şi în Bucureşti, unde marja anuală de creştere a preţurilor apartamentelor era de 4,2% la sfârşitul lui august 2018, faţă de 11,3% în aceeaşi perioadă din 2017.

2. Interes sporit pentru localizare

Se ştie că, în perioada de recesiune, cel mai important criteriu de selecţie în procesul de achiziţie a unei locuinţe era, de departe, preţul. În ultimii ani, însă, factorul localizare a început să devină tot mai important. Potrivit organizatorilor Târgului Naţional Imobiliar (TNI), cumpărătorii din aşa-numita „generaţie Y” (persoanele născute între anii 1980 şi 2000) preferă locuinţele din nordul şi centrul Capitalei, din dorinţa de a reduce la minimum timpul petrecut în trafic până la birou, dar şi de a fi mai aproape de zonele de recreere. „Generaţia Millennials apreciază deopotrivă spaţiul şi intimitatea, preferă zonele urbane cu utilizare mixtă – rezidenţială, dar în proximitatea locului de muncă. Între o locuinţă mai spaţioasă şi o locaţie pe care o consideră convenabilă, aceştia optează pentru a doua variantă”, subliniază unul dintre participanţii la TNI, anume Veronica Sîrbu, MBA şi Certified Professional Home Stager & Redesigner în cadrul firmei STAGE 2 SELL SRL.

3. Atenţie la facilităţi

Potrivit Veronicăi Sîrbu, cei din generaţia Y nu sunt preocupaţi doar de zona în care este amplasată o proprietate sau alta, ci şi de facilităţile de care pot beneficia – atât în proximitatea locuinţei, cât şi în interiorul acesteia. În cel dintâi caz, cumpărătorii din această categorie caută cartiere dinamice, pline de viaţă, care să aibă acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la puncte de interes general, precum supermarketuri (dar nu numai). „De aici derivă şi tendinţa dezvoltatorilor către locuinţe cu suprafaţă mai mică, dar cu zone comune, de care pot beneficia toţi rezidenţii, cum ar fi: piscină, centru de fitness sau zonă de recreere în aer liber”, punctează reprezentanta STAGE 2 SELL. Clienţii sunt atenţi, desigur, şi la facilităţile oferite de locuinţa în sine.

 4. Proiecte de o calitate crescută

Un alt semn de maturizare a pieţei rezidenţiale constă în adaptarea dezvoltatorilor la cerinţele potenţialilor cumpărători. Potrivit reprezentanţilor Re/Max România, aceste aşteptări riguroase ale aşteptărilor din piaţă au determinat, în timp, evoluţia pieţei imobiliare din punct de vedere calitativ. „O parte semnificativă dintre investitori/dezvoltatori a crescut nivelul de profesionalism şi datorită crizei, iar în prezent se construieşte mai bine din punct de vedere tehnic, iar ofertele imobilelor noi sunt echilibrate din perspectiva raportului calitate-preţ. Concurenţa a crescut, în timp ce cumpărătorii sunt mai cumpătaţi, mai atenţi la detalii şi mai exigenţi. În cele din urmă, aceste schimbări au generat o evoluţie din care au avut de câştigat toţi cei implicaţi”, explică Răzvan Cuc, preşedintele Re/Max România.

5. Cumpărătorii nu mai vor doar Prima Casă

Nu în ultimul rând, o dovadă clară de maturizare este reprezentată de creşterea ponderii acelor tranzacţii cu locuinţe care nu sunt de strictă necesitate. Este vorba aici de tranzacţiile de tip upgrade (de trecere la o locuinţă mai bună, din punctul de vedere al suprafeţei, localizării sau condiţiilor oferite), de achiziţiile de locuinţe de vacanţă, dar şi de cele în scop investiţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite