UE plănuieşte să înlocuiască până la finalul anului două treimi din gazul rusesc utilizat
0Comisia Europeană va prezenta luna aceasta un plan privind modul în care blocul comunitar poate înlocui până la finalul anului două treimi din gazul rusesc utilizat, a declarat marţi comisarul pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters.
„UE a apelat la toţi furnizorii majori de gaze pentru a ajuta blocul comunitar să înlocuiască cu alternative gazele ruseşti, iar conform planului va fi înlocuită utilizarea gazului cu energie regenerabilă sau, unde este posibil, prin economisirea energiei.”, a afirmat oficialul în Parlamentul European, informează Agerpres.
Săptămâna trecută, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunţat că UE are ca obiectiv reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului şi la zero până la finalul lui 2027.
Chiar dacă blocul comunitar a promis că va înceta să mai utilizeze combustibili din Rusia în 2027, pe termen scurt rămâne dependent de Rusia pentru 26% din necesarul său de petrol şi 40% din necesarul de gaze naturale, în condiţiile în care anul trecut UE a importat 155 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia.
Oficialii europeni anunţau, la începutul lunii martie, un plan de reducere a importurilor de gaze ruseşti cu două treimi în acest an şi spuneau că UE îşi va înceta dependenţa de gazul rusesc „cu mult înainte de 2030”, ca răspuns la invazia Ucrainei, potrivit Financial Times.
Executivul Uniunii Europene transmitea că va trece la surse alternative şi va extinde mai rapid energia curată, faţă de planurile iniţiale, iar guvernele naţionale vor fi în mare parte responsabile pentru implementare.
Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat atunci că blocul ar putea importa mai mult gaz natural lichefiat şi ar putea stimula generarea de energie regenerabilă.
Conform CE, gazele şi gazele naturale lichefiate din ţări precum Statele Unite şi Qatar ar putea înlocui anul acesta mai mult de o treime, 60 de miliarde de metri cubi (bcm), din cei 155 de miliarde de metri cubi pe care Europa îi primeşte anual de la Rusia. Până în 2030, utilizarea crescută a biometanului şi a hidrogenului ar putea ajuta, de asemenea.
Sursa citată mai anunţa că noile proiecte eoliene şi solare ar putea înlocui 20 de miliarde de metri cubi de gaz în acest an, în timp ce triplarea capacităţii până în 2030, adăugând 480 de GW de energie eoliană şi 420 de GW de energie solară, ar putea economisi 170 de miliarde de metri cubi pe an.
O scădere a temperaturii în locuinţe cu 1°C ar putea economisi încă 10 miliarde de metri cubi în acest an, în timp ce până în 2030, înlocuirea centralelor pe gaz cu 30 de milioane de pompe de căldură ar putea economisi 35 de miliarde de metri cubi, a adăugat Comisia.
Ţările pot impozita profiturile obţinute de companiile energetice din preţurile ridicate la gaze, pentru a compensa facturile mai mari la electricitate, a mai spus CE. La rândul lor, reprezentanţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie precizau că din astfel de taxe s-ar putea strânge circa 200 de miliarde de euro în acest an.