Ucraina ameninţă cu sistarea importurilor de gaze din Rusia dacă preţul nu scade. Kremlinul răspunde cu ameninţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucraina şi Rusia au dezgropat "securea războiului" în privinţa preţului la gaze FOTO Shutterstock
Ucraina şi Rusia au dezgropat "securea războiului" în privinţa preţului la gaze FOTO Shutterstock

Premierul ucrainean Mykola Azarov ameninţă că Ucraina îşi va înceta importurile de gaze naturale din Rusia dacă autorităţile de la Moscova nu vor reduce preţul gazelor naturale exportate către Kiev.

Ucrainenii vor să pună capăt dependenţei de gazul rusesc prin creşterea eficienţei energetice, scăderea consumului, folosirea surselor alternative şi creşterea propriei producţii, potrivit lui Azarov. 

Nu a durat mult până să i se răspundă: „Înainte de a face astfel de declaraţii, partenerii noştri ucraineni ar trebui să ia în considerare că se pot aplica sancţiuni în cazul oricărei revizuiri unilaterale a termenilor contractului“, a anunţat Natalia Timakova, purtătoarea de cuvânt a premierului Dmitri Medvedev.

Naftogaz nu vrea să plătească factura de 7 miliarde de dolari

Ucraina şi Rusia au avut de-a lungul timpului multiple conflicte legate de preţurile şi cantităţile de gaze. În 2009 Europa a rămas fără gaze timp de câteva săptămâni din cauza unei astfel de runde de acuzaţii de ambele părţi. Tot atunci, cele două state au semnat un contract pe zece ani. Însă lucrurile nu s-au oprit aici: în luna ianuarie a acestui an, gigantul rus Gazprom a prezentat o factură de 7 miliarde de dolari, pe care compania ucraineană de stat Naftogaz trebuie să o plătească pentru gazele puse la dispoziţie în 2012.

Potrivit contractului din 2009, Ucraina trebuie să plătească 33 de miliarde de metri cubi de gaze, fie că le foloseşte, fie că nu. Gazprom foloseşte contracte de tipul „take or pay“ (preiei sau plăteşti), care nu pot fi ajutstate în funcţie de cerere.

Numai că Ucraina nu a consumat toată cantitatea respectivă şi nu vrea să plătească diferenţa în plus. 

În 2011, Ucraina a importat 40 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, iar în 2012 şi-a redus importul la doar 25 de miliarde. Ucraina este al doilea cumpărător din Europa ca mărime, după Germania. Preţul pe 2013 este de 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Alimentarea Europei depinde de un oligarh

Pe măsură ce apar îngrijorări asupra capacităţii Ucrainei de a-şi plăti factura, Gazprom a replicat într-un alt mod, acordând o reducere de 35% unui oligarh ucrainean. Acesta este Dmytro Firtash, al cărui holding Ostchem va cumpăra o cantitate de 5 miliarde de metri cubi de gaze, care vor fi înmagazinate.

Anterior, Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, a anunţat că tranzitul de gaz rusesc către Europa este din nou ameninţat, din cauza nivelurilor slabe de înmagazinare făcute de Naftogaz în Ucraina.

Împreună cu volumele suplimentare cumpărate de Firtash, Ucraina va avea înmagazinate 19 miliarde de metri cubi de gaz, nivel care va permite alimentarea sigură a Europei în sezonul de iarnă 2013-2014, potrivit unei note a Alfa Bank, citată de EurActiv.

Gazprom furnizează un sfert din consumul Europei, iar jumătate din această cantitate trece prin Ucraina. Contractul semnat în 2009 între Ucraina şi Rusia eliminase anterior compania intermediară RosUkrEnergo, deţinută fix de către Firtash.

Promisiuni înainte de Vilnius

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Ucraina va primi volumele necesare pentru stocare la 260 de dolari pe mia de metri cubi şi că Rusia va împrumuta cu 750 de milioane de dolari Ucraina.

Comentariile sale vin înainte ca autorităţile de la Kiev să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, programat la Vilnius, un plan care a enervat Kremlinul. Rusia se teme că piaţa sa va fi inundată de produse europene care să intre în Ucraina fără taxe de import, dar care să fie apoi re-exportate de-a lungul lungii lor graniţe comune.

Rusia are deja o uniune vamală cu Belarus şi Kazahstanul şi încearcă să convingă Ucraina să se alăture.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a blocat şi importurile de lactate din Lituania, motivând că există probleme de siguranţă.

Pe de altă parte, Rusia este pregătită să reducă cu 30% taxele vamale aplicate exporturilor de gaze în Armenia, ţară care a renunţat luna trecută la planurile de asociere cu UE, optând pentru uniunea vamală cu statul rus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite