SUA vor căuta în documentele Panama Papers informaţii despre cei care au încălcat sancţiunile împotriva Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite Intenţionează să caute în documentele Panama Papers informaţii despre oameni care ar fi putut să ajute companii sau persoane să încalce sancţiunile impuse Rusiei din cauza rolului jucat în criza din Ucraina, a declarat o persoană apropiată situaţiei, transmite Bloomberg.

Aceşti oameni ar putea fi adăugaţi pe lista Departamentului Trezoreriei cu părţile supuse sancţiunilor.

În iulie şi decembrie 2015, Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei, cunoscut sub numele de OFAC (Office of Foreign Assets Control), a numit persoanele şi companiile care îi ajută pe asociaţii preşedintelui Vladimir Putin să ocolească sancţiunile.

Trezoreria SUA ar putea publica o nouă listă la începutul lunii iunie, moment care ar putea coincide cu cel în care va avea loc viitorul vot al ţărilor Uniunii Europene referitor la prelungirea sau nu a sancţiunilor împotriva Rusiei.

Relaţiile Rusiei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt tensionate de când Moscova a anexat Cromeea în 2014.

Pe lângă interzicerea afacerilor cu unii prieteni şi aliaţi ai preşedintelui Putin, SUA şi UE au limitat accesul anumitor companii din Rusia la împrumuturi şi transferul de tehnologie către producătorii din sectorul energiei, din cauza sprijinului dat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei.

„Guvernul SUA se concentrează intens pe investigarea posibilelor activităţi ilicite, inclusiv încălcarea legislaţiei fiscale americane sau a sancţiunilor, utilizând toate sursele de informare, publice şi non-publice“, se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Trezoreria a refuzat să comenteze informaţiile dezvăluite de documentele Panama Papers despre companii, oficiali guvernamentali şi celebrităţi din  întreaga lume care s-au folosit de firma panameză de avocatură Mossack Fonseca pentru înfiinţarea de firme şi conturi offshore pentru a-şi ascunde banii de fisc.

Documentele au arătat că tranzacţii de cel puţin 2 miliarde de dolari au implicat persoane şi companii apropiate preşedintelui Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins informaţiile, considerate o încercare de destabilizare a Rusiei şi de dicreditare a lui Putin.

O figură centrală a tranzacţiilor offshore este prietenul de o viaţă a lui Putin muzicianul Serghei Roldugin, potrivit Consorţiului Internaţional pentru Jurnalism Independent. Roldugin, care nu se află pe lista sancţiunilor, este naşul fiicei celei mari a lui Putin.

Un alt apropiat al lui Putin, Arkadi Rotenberg, partenerul de judo al preşedintelui rus, din copilărie, sancţionat de SUA în 2014, controlează cel puţin două companii anonime care au făcut plăţi uriaşe într-o reşea de tranzacţii.

În centrul tranzacţiilor offshore s-ar afla Bank Rossiya. Cel mai mare acţionar al acesteia, Iuri Kovalciuc, a fost descris de Trezoreria SUA drept ”bancherul personal” al lui Putin şi al altor oficiali ruşi, atunci când el şi banca au fost incluşi pe lista sancţiunilor, în 2014.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite