Statele Unite au tras oblonul. Cum a ajuns guvernul federal în „şomaj tehnic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţiile finanţate direct de guvernul federal au început să se închidă. FOTO Reuters
Instituţiile finanţate direct de guvernul federal au început să se închidă. FOTO Reuters

Pentru prima dată în 17 ani, guvernul federal american a început luni noapte să închidă treptat toate instituţiile din subordinea sa directă din cauza eşecului Congresului de a adopta un proiect bugetar.

Republicanii şi democraţii din Congresul american nu au reuşit să ajungă la un consens pe marginea proiectului de buget pentru noul an fiscal, situaţie în care guvernul federal este forţat să sisteze toate finanţările şi să închidă toate instituţiile din subordinea sa. Aparatul public finanţat direct de la Washington şi nu din bugetele locale ale statelor a început deja, de luni noapte, să închidă treptat unităţi şi servicii non-esenţiale, lucrând cu personalul de bază sau la cote de avarie în cele mai multe situaţii.

Practic, dintre cei peste două milioane de angajaţi ai instituţiilor guvernului federal, peste 800.000 au fost trimişi oficial în concediu fără plată. Unii dintre ei, din domenii cruciale precum Apărarea şi Justiţia, vor continua să lucreze şi îşi vor primi salariile retroactiv, după ce Congresul va aproba un buget – cel puţin aşa s-a întâmplat până acum. Situaţia nu este una fără precedent. 

Reforma în Sănătate a cauzat blocajul

Ultima dată când americanii s-au aflat în blocaj federal a fost în noiembrie 1995, când preşedintele democrat Bill Clinton şi republicanii din Congres au fost într-un impas bugetar. Situaţia de acum pare trasă la indigo şi este cauzată de disputa politică dintre cele două partide principale, cel Democrat şi cel Republican.

Primul are majoritate în Senat, camera superioară a Congresului, însă republicanii controlează Camera Reprezentanţilor, care este forul decizional pentru cele zece legi din pachetul care reprezintă reforma în Sănătate numită emblematic ObamaCare, fiind unul dintre proiectele cu care actualul lider de la Casa Albă a câştigat un nou mandat la prezidenţialele din 2012. Pentru că întreaga dispută şi blocarea guvernului federal au fost cauzate de reforma în Sănătate. Republicanii au fost de la început împotriva pachetului de legi pe care Obama a început să le prezinte încă din 2010. 

Republicanii împotriva „socialismului” lui Obama

Practic, acestea vizează americanii săraci, care nu au asigurări medicale. În jur de 60 de milioane dintre aceştia vor câştiga asigurări de bază, care de acum vor fi mai ample şi vor include o gamă mult mai largă de servicii medicale, totul subvenţionat de stat. Costurile totale sunt estimate la 1,1 miliarde de dolari pentru următorii zece ani.

Pentru a atenua impactul asupra bugetului, democraţii au propus ca o parte din cheltuieli să fie acoperite prin majorarea unor taxe impuse companiilor de asigurări şi producătorilor de produse farmaceutice şi echipamente medicale. Practic, Camera Reprezentanţilor a refuzat prin vot luni noapte să majoreze aceste taxe, apoi printr-un alt vot a amânat implementarea ObamaCare cu un an. Din cauza acestui pachet de legi, Congresul nu a ajuns la un acord privind bugetul. Iar aceasta a fost strategia republicanilor de la bun început. 

În timp ce democraţii au promovat reforma drept singura metodă prin care 60 de milioane de americani cu venituri mici vor avea acces la servicii medicale, republicanii au numit legile fie mită electorală, fie socialism. Ei au invocat argumente precum pierderea competitivităţii în sectorul privat din cauza noilor taxe sau încălcarea drepturilor civile – practic, americanii vor fi obligaţi să cumpere poliţe de asigurări medicale.

În anumite state, dezbaterile s-au axat mai degrabă pe gama de servicii incluse în aceste poliţe obligatorii mai degrabă decât pe costuri – propunerea ca întreruperile de sarcină sau consultaţii de planificare familială în pachetul de asigurare medicală a stârnit numeroase manifestaţii, unele pro, dar majoritatea împotrivă. 

Partidele sunt de acord: ceilalţi sunt de vină

Ultima dată când SUA au fost în blocaj federal, situaţia s-a extins pe 28 de zile din cauza a două legi. Este însă greu de estimat cât va dura „şomajul tehnic” de acum. Republicanii şi democraţii îşi aruncă vina de la unii la alţii, vârf de lance în războiul acuzaţiilor fiind chiar preşedintele Obama. Republicanii sunt însă hotărâţi să nu permită implementarea legii în forma sa actuală.

Membrii Comisiei pentru Buget din Camera Reprezentanţilor ar discuta în prezent posibilitatea de a amenda pachetul de reformă, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Găsirea unei soluţii va fi cu atât mai dificilă acum: ambele tabere au mizat pe faptul că ceilalţi nu vor permite un blocaj federal. Acum, situaţia va fi cel mai probabil corelată de măsuri pentru reducerea deficitului federal uriaş al SUA, estimat la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari şi pentru acest an, însă în uşoară scădere faţă de 2012.

SUA rămân fără bani în noiembrie

Republicanii ar putea alege să tragă de timp până la începutul lunii noiembrie. Atunci, SUA vor atinge pragul impus prin Constituţie pentru datoria publică. Asta înseamnă că nu va mai putea lua alte împrumuturi. Oficiali din Trezoreria au explicat că, pentru cel puţin două săptămâni, SUA îşi vor putea acoperi necesarul de finanţare. Apoi, la jumătatea lunii noiembrie, când americanii trebuie să răscumpere obligaţiuni guvernamentale în valoare de 31 de miliarde de dolari, nu vor mai avea bani.

Dacă pragul nu va fi ridicat, SUA se vor afla din nou în pragul incapacităţii de plată. Ultima dată când au fost într-o asfel de situaţie a fost în august 2011. În general, această majorare a limitei consituţionale este o procedură simplă, adoptată printr-un vot al Congresului. Atunci însă, republicanii au refuzat să voteze până când democraţii nu au fost de acord cu un plan drastic de reducere a cheltuielilor publice. Şi atunci, ca şi acum, cea mai dură consecinţă a fost ştirbirea credibilităţii americanilor, motiv pentru care şi-au pierdut şi pentru prima dată în istorie ratingul „AAA” - cel mai bun posibil. 

Chiar au făcut-o. Un grup de republicani din Camera Reprezentanţilor a forţat un blocaj al guvernului federal din cauza reformei ObamaCare în loc să aprobe un buget real.    Barack Obama, preşedintele SUA

Hamburgeri gratis pentru şomeri

Un lanţ american de fast-food a promis hamburgeri gratuit pentru angajaţii federali care vor fi obligaţi să intre în concediu fără plată din cauza blocajului. „Dacă nu vor putea să meargă să muncească, să vină şi să mănânce un hamburger în schimb“, a declarat pentru AFP Peter Tabibian, fondator a lanţului Z-Burger.

Ce înseamnă şomajul tehnic al guvernului

Toate instituţiile publice americane aflate în sbordinea şi finanţate direct de guvernul federal - şi nu din fonduri locale din fiecare stat - sunt afectate de blocajul din Congres .

În Departamentul pentru Apărare, militarii vor continua să lucreze la efectiv complet, însă vor fi plătiţi pentru aceste zile doar atunci când Congresul va aproba un proiect de buget. Angajaţii civili însă nu sunt la fel de norocoşi: jumătate se află acum în şomaj tehnic.

Departamentul pentru Comerţ va funcţiona cu doar 13% din cei 42.420 de angajaţi. Biroul pentru Recensământ (echivalentul Institutului Naţional de Statistică la noi, acest birou oferă statisticile lunare) şi Serviciul Naţional de Meteorologie vor încerca să asigure serviciile vitale.

Unul dintre departamentele cel mai dur lovite de blocaj este cel pentru învăţământ. 94% din angajaţii acestuia sunt trimişi în şomaj tehnic. 

NASA şi Fiscul, printre insituţiile afectate

Agenţia pentru Protecţia Mediului este închisă complet. Vor rămâne pe statele de plată doar suficienţi angajaţi pentru a reacţiona în cazul unei „urgenţe semnificative”. 

Cea mai înaltă instanţă americană, Curtea Supremă, va mai funcţiona până pe 4 octombrie. Trezoreria va continua să funcţioneze, însă anumite agenţii subordonate vor fi forţate să se închidă - toate operaţiunile de audit, procesare şi examinare ale Fiscului vor fi sistate. 

Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) a fost obligată să renunţe la mai multe grupuri de experţi, clădiri şi operaţiuni, altele au fost închise publicului. Vor fi trimişi în şomaj tehnic toţi angajaţii care lucrează cu jumătate de normă sau drept consilieri. 

Ce trebuie să ştie turiştii

Toate parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale vor fi închise, iar 81% din totalul angajaţilor vor fi trimişi în şomaj tehnic. Muzeul Smithsonian, cel mai mare din lume, va fi închis pentru public. Parcul Naţional Yellowstone, Yosemite, Statuia Libertăţii din New York şi Independence Hall din Philadelphia au fost deja închise. în medie, acestea atrăgeau 715.000 de vizitatori zilnic în luna octombrie,  potrivit unui  purtător de cuvânt al administraţiei. 

Turiştii nu trebuie să-şi facă griji cu privire la transporturile aeriene: controlorii de trafic vor continua să lucreze, la fel şi sistemele de securitate din aeroporturi, aşa că zborurile nu ar trebui să fie afectate. Oficiile de paşapoarte şi de eliberare vize vor continua să lucreze – majoritatea se finanţează din tarifele pe care le percep.

CITEŞTE MAI MULT

Cum vor fi afectaţi călătorii în SUA de blocarea guvernului american

Dezbaterile din Congresul american pe marginea reformei din Sănătate a blocat orice proiect de buget, iar guvernul federal american a fost obligat să-şi înceteze activitatea pentru prima dată în ultimii 17 ani. Străinii care plănuiesc să viziteze SUA în această perioadă trebuie să ţină cont de schimbările aduse de acest blocaj.

SUA au intrat în faliment tehnic

Pentru prima dată în ultimele două decenii, guvernul federal al SUA va fi închis parţial începând de marţi, după ce republicanii din Congres au respins două proiecte de lege înaintate de Camera Reprezentanţilor. Odată intrat în „faliment tehnic”, executivul american va fi obligat să facă doar plăţi de urgenţă, însă cea mai mare parte a instituţiilor de stat vor fi închise, salariile bugetarilor vor fi suspendate şi impozitele se măresc automat.

SUA vor continua să emită vize şi după blocajul statului federal

Serviciile consulare americane vor continua, într-o primă fază, să emită vize străinilor doritori să intre în Statele Unite, chiar şi după oficializarea blocajului statului federal, anunţat marţi dimineaţa, a asigurat luni Departamentul de Stat, citat de AFP.

Închiderea parţială a guvernului SUA va costa 300 de milioane de dolari pe zi

Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a adoptat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, va cauza într-o primă perioadă pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare IHS, citate de Bloomberg.

VIDEO Primul discurs al lui Obama de la intrarea în faliment a SUA: „Congresul nu a reuşit să-şi îndeplinească datoria”

În timp ce guvernul federal se pregăteşte să fie închis, preşedintele Barack Obama a ţinut un discurs prin care s-a adresat militarilor americani. Şeful de la Casa Albă a promis că va face presiuni asupra Congresului până va fi adoptat un text comun asupra bugetului federal, ceea ce va permite reluarea activităţii în guvern şi va îndepărta incertitudinile privind plata salariilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite