Soros spune că decizia Marii Britanii de a ieşi din UE a declanşat o criză financiară similară celei din 2007-2008
0Decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a declanşat o criză pe pieţele financiare similară cu cea din 2007-2008, a afirmat, joi, miliardarul George Soros, în Parlamentul European.
„Se desfăşoară lent (criza n.r.), dar Brexitul o va accelera. Este probabil să întărească tendinţa deflaţionistă care deja era prevalentă”. Soros a spus că sistemul bancar al Europei continentale nu şi-a revenit din criza financiară din 2008, iar acum va fi „testat serios”.
„Ştim ce trebuie făcut. Din nefericire, neînţelegerile politice şi ideologice din zona euro au stat în drumul folosirii Mecanismului European de Stabilitate” ca frână, a arătat investitorul, potrivit News.ro.
„Decizia Marii Britanii înseamnă că ipoteticul a devenit foarte real. Lira s-a prăbuşit, Scoţia ameninţă cu separarea, iar unii dintre cei care au susţinut Brexit-ul încep să realizeze viitorul întunecat al ţării şi al lor. Chiar şi susţinătorii ieşirii retractează afirmaţiile necinstite despre Brexit”, a spus Soros.
Miliardarul consideră că zona euro a rămas în urma altor regiuni, în redresarea globală de după criza financiară, din cauza politicilor fiscale restrictive, iar acum trebuie să se lupte cu o viitoare încetinire, a arătat Soros. El a lăudat acţiunile fostului preşedinte al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, în timpul crizei financiare, ca fiind abordarea corectă, dar a apreciat că Europa se află „într-o capcană deflaţionistă”. „Sunteţi prinşi în această idee greşită despre datoria guvernamentală. Aveţi nevoie de creştere, iar apoi totul va fi la locul potrivit”, consideră investitorul.
„Liderii europeni ar trebui să îşi recunoască greşelile şi deficitul de democraţie din actualele aranjamente instituţionale. Oare alegătorii din Franţa, Germania, Suedia, Italia, Polonia şi restul ţărilor văd beneficiile aduse de UE vieţilor lor?”, a întrebat Soros. „Dacă răspunsul este da, UE va fi mai puternică. Dacă este nu, până la urmă se va destrăma”, a conchis el.
Miliardarul şi-a dobândit renumele de manager de fonduri în 1992, când a pariat împotriva lirei sterline şi a câştigat un miliard de dolari, provocând ieşirea monedei din mecanismul european al ratelor de schimb.