Ruleta rusească: Moscova cere marilor producători de petrol să îngheţe producţia, dar acasă a majorat-o în martie la maximul ultimilor 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia de petrol a Rusiei a urcat în martie la cel mai ridicat nivel din aproape 30 de ani, alimentând temerile că marii producători de ţiţei nu vor reuşi să ajungă la un acord de limitare a livrărilor, deşi marii producători de ţiţei au convenit că se vor reuni la Doha, în Qatar, în data de 17 aprilie pentru a discuta situaţia.

Rusia a produs în martie 10,91 milioane de barili de petrol pe zi, peste nivelul de 10,88 de milioane de barili pe zi din februarie şi cel mai mult după cele 11,5 milioane de barili pe zi extrase în 1987.

„Se pare că în pofida dificultăţilor financiare provocate de petrolul ieftin, Rusia continuă să lupte cu toate mijloacele. Întâlnirea din 17 aprilie de la Doha este în centrul atenţiei. Aşteptările de reducere a producţiei sunt un vis, dar şi speranţele de îngheţare a livrărilor de către marii producători par să devină nerealiste“, a spus Ipek Ozkardeskaia, analist la London Capital Group.

Reprezentanţi ai statelor OPEC urmează să se întâlnească la Doha cu cei ai unor producători de petrol din afara organizaţiei, pentru a discuta despre o îngheţare a producţiei, dar analiştii sunt sceptici în legătură cu un acord substanţial.

Anterior, Rusia, Venezuela, Arabia Saudită şi Qatar au semnat în februarie un acord de încheţare a producţiei la nivelul din ianuarie. 

Arabia Saudita a anunţat, însă, că va limita producţia doar doacă şi Iranul o va limita. Or, Iranul a anunţat deja că va creşte continuu producţia până la 4 milioane de barili pe zi, cât extrăgea înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale.

Preţurile petrolului au scăzut puternic în urma semnelor că reuniunea de la Doha nu va reuşi să stabilească plafonarea producţiei.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu 3,5% în ultima săptămână, iar marţi este în declin cu 0,17%, la 35,7 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a coborât cu 2,9%, iar marţi este în scădere cu 0,3%, la 37,6 dolari pe baril, potrivit News.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite