Românii produc cele mai puţine deşeuri din UE, dar reciclează la fel de puţin - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană monitorizează cantităţile de deşeuri produse în statele membre, pentru  a verifica conformarea la directivele de mediu care prevăd reducerea cantităţilor care ajung să fie depozitate la groapa de gunoi.

Cantităţile de deşeurile municipale variază considerabil, de la 759 kg per capita în Danemarca la 272 kg per capita în Polonia şi România.

Variaţiile reflectă diferenţele dintre obiceiurile de consum şi venituri dintre ţările membre, notează Eurostat.

Din pacate, România nu este doar pe ultimul loc din UE după cantitatea de deşeuri pe cap de locuitor, dar şi în privinţa ratei de reciclare a deşeurilor municipale. Conform datelor comunicate de Eurostat, România avea o rată de sub 5% pentru reciclare.

În 2014, România, 82% din totalul deşurilor colectate sunt depozitate în gropi de gunoi, în timp ce în media din Uniunea Europeană a scăzut la 27%. Statele vecine, Ungaria şi Bulgaria înregistrează rate de reciclare a deşeurilor de aproximativ 30% fiecare.

„Gestionarea deşeurilor va trebui să se schimbe în mod radical pentru a elimina treptat şi complet depozitarea deşeurilor reciclabile sau recuperabile. În mod similar, multe state membre ale UE vor trebui să facă eforturi semnificative pentru a atinge ţinta de reciclare de 50 % pentru fluxurile de deşeuri municipale până în 2020“, se arată într-un raport al Comisiei Comisiei Europene publicat anul trecut.

Legislaţia europeană impune diminuarea cantităţii de deşeuri care ajunge să fie depozitate în gropi de gunoi.

Tocmai în sensul reducerii cantităţilor de deşeuri, au fost introduse cote pentru recuperarea ambalajelor. Din 2001, statele membre au obligaţia să recicleze minimum 50% din ambalaje, iar cota a fost majorată în 2008 la 60%.

Dacă ţintele de reciclare nu sunt atinse, există riscul iminent de a primi penalităţi din partea Comisiei Europene de până la 200.000 de euro pe zi.

La deşeurile municipale biodegrabile care ajungeau la gropile de gunoi statele membre sunt obligate ca până pe 16 iulie 2016 să reducă proporţia acestora la 35% din total

Pentru a se conforma, statele au adoptat diferite strategii pentru a scăpa de deşeurile biodegradabile, transformându-le parţial în compost prin fermentarea acestora şi incinerarea. Ca urmare, în 2014, cota de deşeuri reciclate a crescut în UE la 28%. Dacă se adaugă şi fabricarea de compost din materialele organice, procentajul creşte la 44%.

Mai mult de jumătate din deşeurile municipale au fost reciclate şi compostate în Germania (65%), Austria (62%) şi Belgia (57%).

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite