Raport: Comisia Europeană nu este consecventă în aplicarea regulilor fiscale. Unele state sunt mai egale decât altele. Cum au fost iertate Franţa şi Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană este prea flexibilă cu unii privind deficitul bugetar şi prea intransigentă cu alţii
Comisia Europeană este prea flexibilă cu unii privind deficitul bugetar şi prea intransigentă cu alţii

Comisia Europeană nu este consecventă în aplicarea reglementărilor în domeniul fiscal care cer statelor membre să ţintă bugetele sub control, potrivit unui raport al Curţii Europene pentru Audit, citat de Reuters.

Statele Uniunii Europene sunt obligate să menţină deficitul bugetar sub nivelul de 3% din PIB şi să limiteze datoriile publice sub pragul de 60% din PIB.

Dacă limitele prevăzute de legislaţia UE sunt depăşite, Comisia Europeană şi miniştrii de Finanţe stabilesc ţinte şi termene limită pentru corectarea dezechilibrelor, în cadrul procedurii de deficit excesiv.

„Comisia nu aplică procedura în mod consecvent“, se arată în raportul citat de News.ro.

Curtea de audit a verificat aplicarea de către CE a procedurii de deficit excesiv în perioada 2009-2015 în şase state membre, Italia, Franţa, Germania, Cehia, Cipru şi Malta.

Potrivit auditorilor, Comisia a folosit „un grad ridicat de flexibilitate şi discreţie“ pentru Italia şi Franţa în 2015. Comisia Europeană a decis atunci să nu deschidă o procedură de deficit excesiv împotriva Italiei, chiar dacă indicatorul depăşea limita legislaţiei UE, în timp ce Franţei i-a acordat mai mult timp pentru aducerea deficitului sub 3% din PIB.

Curtea Europeană de Audit, instituţie care cu monitorizează finanţele blocului comunitar, cere Comisiei mai multă transparenţă în felul în care evaluează respectarea de către statele membre a regulilor fiscale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite