Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul barilului de petrol nu va depăşi în primele şase luni ale lui 2010 80 de dolari

Creşterea cererii şi îngrijorările geopolitice au dus la creşterea cu 3% a cotaţiei barilului de petrol Brent la bursa ICE Futures din Londra, ajungând la închidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, transmite BBC.

Pe lângă creşterea cererii, în special din China, ameninţarea Turciei de a perturba fluxurile de petrol din regiunea kurdă din Irak a ajutat la creşterea preţurilor luni.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat luni că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia şi pe pieţele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenţă. Aceste tensiuni, alături de majorarea cererii, în special din China, au dus luni la creşterea preţul petrolului ţiţeiului pe plan global.

Între timp, OPEC, Rusia şi câţiva alţi producători au redus producţia cu aproximativ 1,8 milioane barili pe zi (bpd) de la începutul anului 2017, ajutând preţurile petrolului să crească cu aproximativ 15% în ultimele trei luni.

Recent, producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 — martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite