Preţul petrolului Brent scade spre 50 de dolari pe barili din cauza incertitudinilor privind oferta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul petrolului continuă să scadă luni, spre 50 de dolari pe baril, din cauza incertitudinilor privind extinderea reducerii producţiei de către OPEC şi producători din afara organizaţiei, transmite Reuters.

Un comitet al miniştrilor din statele OPEC şi alţi producători mari de petrol a convenit duminică să analizeze extinderea acordului de reducere a livrărilor, chiar dacă în proiectul de comunicat al unei întâlniri care a avut loc duminică în Kuwait afirmau că vor recomanda menţinerea măsurii.

Cotaţia petrolului Brent este în declin cu 19 cenţi, la 50,61 dolari pe baril, după ce a atins în timpul tranzacţiilor la 50,26 dolari pe baril.

Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, este în scădere cu 31 de cenţi, la 47,66 dolari pe baril.

Membrii OPEC şi alţi 11 producători de petrol, inclusiv Rusia, au convenit în decembrie să reducă livrările cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi, în prima jumătate a acestui an.

Mulţi membri ai OPEC au cerut prelungirea acordului, dar Rusia a fost mai puţin hotărâtă. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a spus că este prea devreme să spună dacă va fi o extindere.

Preţurile petrolului sunt presate şi de noile dovezi că preţurile mai mari determinate de reducerea ivrărilor contribuie la creşterea producţiei în Statele Unite.

Din cauza producţiei mai mari din SUA şi a reducerii livrărilor de către OPEC, discountul petrolului american faţă de Brent a crescut la circa 2,9 dolari pe baril, fiind cel mai mare de la sfârşitul anului 2015.

În pofida stocurilor mari şi a creşterii producţiei în SUA, Goldman Sachs consideră că piaţa se reechilibrează şi nu ar mai fi nevoie de menţinerea reducerii livrărilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite