Preţul carburanţilor va fi plafonat în Slovenia. Ce alte state europene au luat măsuri asemănătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Guvernul Sloveniei a decis să fixeze, începând de marţi, preţul benzinei şi motorinei la 1,503 şi, respectiv, 1,541 euro pe litru, a anunţat ministrul Economiei, Zdravko Pocivalsek, informează agenţia EFE.

Măsura vine în contextul puternicei scumpiri a carburanţilor, care s-a înregistrat în ultimele săptămâni, preţurile atingând niveluri record.

Pentru a le limita, Guvernul a luat ca bază preţul cel mai scăzut pe care l-au practicat luni benzinăriile din ţară şi a scăzut 6 eurocenţi la benzină şi, respectiv, 13 eurocenţi la motorină.

"Obiectivul este calmarea situaţiei pe piaţa carburanţilor auto", a explicat ministrul, citat de agenţia locală STA, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, acesta a dat asigurări că nu va fi penurie de combustibili şi că Executivul a asigurat cantităţi suficiente pentru consumatori. 

Mai multe state europene au luat recent măsuri de sprijin a populaţiei şi companiilor afectate de scumpirea benzinei şi motorinei din ultima perioadă.

Franţa: Astfel, premierul francez Jean Castex a anunţat sâmbătă că guvernul a decis să vină în sprijinul automobiliştilor, în contextul exploziei preţului carburanţilor, cu un ramburs de 15 eurocenţi pentru fiecare litru de carburant achiziţionat de la pompă, transmite AFP. Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi va fi valabilă timp de patru luni, costurile pentru stat fiind evaluate la aproximativ două miliarde de euro, a precizat oficialul.

Irlanda a anunţat miercuri că va reduce accizele la benzină şi motorină până la sfârşitul lunii august, pentru a uşura povara creşterii rapide a preţurilor la benzină.

Portugalia va reduce, de asemenea, taxa specială percepută pentru carburanţi începând de vineri, pentru a face faţă unei creşteri fără precedent a preţurilor energiei.

Ungaria a plafonat preţurile

Ungaria: În luna noiembrie, premierul ungar Viktor Orban a anunţat că plafonează preţurile la carburanţi timp de trei luni, pentru a calma preocupările populaţiei legate de creşterea preţurilor la energie. Măsura a fost extinsă în februarie pentru încă trei luni, în contextul în care are nevoie de tot sprijinul necesar la alegerile din data de 3 aprilie, la care un front unit al opoziţiei îi pune la încercare mandatul ce s-a întins timp de 12 ani. Astfel, preţurile de vânzare cu amănuntul a combustibilului din Ungaria au rămas bătute în cuie la 480 de forinţi (1,3 euro / 1,38 dolari) până pe 15 mai.

Plafonarea preţurilor a dus la o creştere record a cererii de combustibil la benzinării, ceea ce a determinat Mol - singura companie care aprovizionează aceste benzinării – să limiteze combustibilul ce poate fi cumpărat de o maşină, dubă, rezervor, canistră, butoi etc. la 100 de litri, iar la staţiile mai mari este de 500 litri.

Guvernul Poloniei a reuşit să preîntâmpine scumpirea carburanţilor, prin măsuri aplicate, încă de anul trecut: reducerea accizei, începând din decembrie 2021, şi scăderea TVA, de la 1 februarie anul acesta, când a fost activat Scutul Anti-Inflaţie 2.0. Aceste măsuri se vor aplica, până la 31 iulie 2022, astfel: reducerea TVA la carburanţi de la 23% la 8%; reducerea TVA la gazele naturale de la 8% la 0%; reducerea TVA la produsele alimentare de bază la 0%; redus cotei de TVA de 5% la energie electrică rămâne în vigoare mai mult timp; reducerea TVA la 5% pentru sistemul de încălzire; reducerea TVA la gazele naturale de la 8% la 0%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite