Premierul britanic, în favoarea exploatării gazelor de şist: „Cred că am face o mare greşeală dacă n-am încuraja fracturarea hidraulică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic David Cameron a uimit opinia publică, după ce joi seară a făcut o serie de declaraţii favorabile exploatării gazelor de şist. Şeful Executivului de la Londra consideră că ţara sa ar trebui să ia în calcul în mod serios posibilitatea exploatării gazelor de şist ca alternativă mai ieftină în industria exploatării de gaze.

Cameron a spus că ar fi „o mare greşeală” dacă guvernul n-ar încuraja fracturarea hidraulică în mai multe locuri din arhipelagul britanic. În acelaşi timp, premierul a dat asigurări că în ţară nu se va face nimic, dacă mediul înconjurător nu va fi protejat. „Cred că am face o mare eroare ca naţiune, dacă nu am reflecta cu seriozitate la modalitatea de a încuraja fracturarea hidraulică şi perspectiva tarifelor mai ieftine aici în Marea Britanie”, a subliniat prim-ministrul conservator, în timpul unei deplasări la Darwen, în nordul ţării.

În acelaşi timp, premierul a adăugat că guvernul ar spulbera „miturile” grupurilor care apară mediul înconjurător, care susţin că forarea pentru gaz ar duce la cutremure. „Nu se pune problema să avem cutremure de pământ sau flăcări ieşind din robinete. Vor exista reguli foarte clare, care vor trebui respectate şi permise, înainte de a putea începe forajele”, a spus Cameron.

Fracturarea hidraulică, care constă în crearea de fisuri subterane prin injectarea unui amestec de apă, nisip şi produse chimice la o presiune foarte înaltă, pentru eliberarea hidrocarburilor de şist, este considerată poluantă de către ecologişti şi interzisă în Franţa, dar aplicată ca metodă în SUA, aminteşte agenţia France Presse.

Activiştii pentru protejarea mediului înconjurător l-au acuzat joi seară pe premier, afirmând că minte despre posibilele pericole pe care le presupune fracturarea hidraulică.

„Anul trecut s-au săpat 100 de puţuri de gaze de şist în toată Uniunea Europeană, faţă de 10.000 în SUA. UE deţine echivalentul a circa trei sferturi din rezervele SUA de gaze de şist şi trecem pe lângă o bună oportunitate”, a adăugat Cameron, cu şase zile înainte de începerea, la Balcome, în sudul Angliei, a forajelor de exploatare.

Societatea britanică de extracţie Cuadrilla a fost silită să-şi întrerupă acţiunile de forare din nord-estul Angliei în 2011, după înregistrarea unor mişcări telurice uşoare. În decembrie, Guvernul britanic i-a dat autorizaţia să reia forajele de explorare, dar întărind controalele. “Cameron şi ministrul Finanţelor, George Osborne nu ştiu despre ce vorbesc. Ei ascultă companiile petroliere şi de gaze. Informaţiile lor în materie de securitate sunt false”, a declarat Gayzer Tarjanyhi, care şi-a schimbat numele în Gayzer ”Frackman”, şi care s-a aflat printre cei circa o sută de manifestanţi care l-au aşteptat joi pe premierul britanic, în turneul acestuia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite