Povestea bancomatelor, „casierii” cu program non-stop. Când şi unde a apărut primul ATM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul bancomat din lume a fost amplasat pe o stradă din Enfield, o suburbie din nordul Londrei, în zidul unei sucursale a băncii Barclays. S-a întâmplat în 27 iunie 1967. Astăzi, pe clădirea care încă îi aparţine băncii britanice a răsărit o placă albastră care aminteşte că acolo a început povestea automatelor de bani.

Britanicul John Shepherd-Barron este recunoscut drept creatorul acestor casierii automate, aflate, o vreme, în avangarda tehnologiilor bancare. Una dintre legende spune că ideea i-a venit făcând baie. Totuşi, incipitul istoriei bancomatelor nu se poate rezuma la un „Evrica!“. La începutul anilor ’60, au apărut câteva maşinării americane şi japoneze, predecesoare ale ATM-ului din Londra.

Acum 49 de ani, primul automat de retragere de numerar a funcţionat cu un cod personal format din şase cifre şi cecuri care conţineau o substanţă radioactivă. Respectivul cod a devenit un PIN de patru cifre, iar cecurile s-au transformat în carduri. Suma maximă care se putea retrage era de numai zece lire.

După un an, în 1968, au apărut bancomatele care primeau cartele magnetice. Inovaţia nu asigura însă că utilizatorul cartelei este şi proprietarul contului, iar hackerii au simţit breşa.  O altă observaţie este că maşinăriile de pe vremea bunicilor noştri nu „scuipau“ cardul, după tranzacţie. De asemenea, aparatele permiteau doar retragerea de numerar şi aflarea informaţiilor legate de contul clientului.

Schimbările economico-sociale din statele occidentale au dus la multiplicarea bancomatelor. În anii ’70, sindicatele bancare au cerut eliminarea zilei de sâmbătă din program, în timp ce costurile forţei de muncă trebuiau diminuate. Totodată, aparatele au contribuit la controlul financiar al băncilor, graţie ajutorului informatic venit din partea unor companii precum IBM.

Citiţi mai mult despre acest subiect pe Adevărul Financiar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite