Curtea Constituţională din Portugalia pune în pericol respectarea acordului de urgenţă încheiat cu UE şi FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională din Portugalia nu cooperează cu guvernul ţării.  FOTO: Shutter
Curtea Constituţională din Portugalia nu cooperează cu guvernul ţării.  FOTO: Shutter

Guvernul de la Lisabona a criticat duminică Instanţa Supremă din Portugalia din cauza hotărârilor care au creat „dificultăţi serioase”  în îndeplinirea condiţiilor prevăzute în împrumutul internaţional de 78 de miliarde de euro. Curtea Constituţională din Portugalia a respins mai multe măsuri de austeritate care aveau scopul de a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului bugetar.

Guvernul portughez, sprijinit de cea mai mare parte din parlamentari, a publicat duminică o declaraţie oficială în care susţine că hotărârea Curţii a creat o „situaţie complexă” care se opune deciziei iminente aşteptate din partea miniştrilor de Finanţe din zona euro cu privire la cererea Portugaliei de a prelungi perioada de returnare a împrumutului.

În plus, oficialii portughezi acuză  Instanţa Supremă din Portugalia că riscă să afecteze credibilitatea ţării faţă de partenerii europeni, informează publicaţia „Financial Times”.

În ciuda cererilor opoziţiei de a organiza alegeri generale anticipate, preşedintele portughez Aníbal Cavaco Silva a susţinut că echipa coaliţiei de centru-dreapta aflată la guvernare încă are de partea sa sprijinul pentru a-şi „îndeplini mandatul democrativ”.

Declaraţiile preşedintelui, făcute în urma unor discuţii cu premierul Pedro Passos Coelho şi cu Vítor Gaspar, ministrul de Finanţe, au dezminţit zvonuriloe conform cărora Coelho îşi pregătea demisia.

Magistraţii Curţii din Portugalia au decis vineri că patru dintre cele nouă măsuri economice contestate încălcau termenii constituţiei conform cărora reformele fiscale trebuie să fie distribuite în mod echitabil şi să nu creeze diferenţieri între muncitorii şi pensionarii sistemului public şi al celui privat.

Măsurile respinse vizau mai ales reduceri salariale aplicate sectorului public şi reducerea pensiilor de stat. Acestea reprezentau aproximativ 20% din cinci miliarde de euro pe care guvernul se aştepta să le obţină de pe urma regimului de austeritate.

Coelho este constrâns să aplice măsuri de reducere a deficitului bugetar ori să obţină o nouă amânare a perioadei în care trebuie îndeplinite obiectivele stabilite de creditorii internaţionali. Până în prezent, Portugalia a mai primit doi ani în plus pentru a atinge obiectivele prevăzute de acordul de împrumut.

Oficialii de la Bruxelles supraveghează îndeaproape situaţia din Portugalia, în condiţiile în care organul executiv al Uniunii Europene, Comisia Europeană, şi-a exprimat îngrijorarea privind deciziile Curţii Constituţionale care ar putea aduce ţara din nou în criză.

În mai 2011 Portugalia a semnat un acord cu reprezentanţii troicii internaţionale (Uniunea Europeană şi Fondul Internaţional Monetar) prin care a primit un împrumut de 78 de miliarde de euro, astfel încât să evite falimentul ţării. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite