Planul Rusiei pentru sprijinirea economiei va costa 12 miliarde de dolari. O parte din necesarul de finanţare va fi acoperit din privatizări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul guvernului Rusiei de a sprijini economia, aflată în recesiune, va costa aproximativ 880 de miliarde de ruble (11,7 miliarde de dolari), a declarat Alexei Uliukaiev, ministrul Economiei, într-o şedinţă a cabinetului de la Moscova. O parte din fondurile necesare au fost alocate în bugetul federal, însă pentru obţinerea de finanţări supliemntare se va recurge la privatizări importante.

Aceste fonduri au fost incluse parţial în bugetul federal pentru 2016, a spus Uliukaiev, dar executivul trebuie să identifice resurse financiare suplimentare, potrivit Reuters. Autorităţile vor aloca de la fondul anticriză al bugetului aproximativ 185 miliarde de ruble şi vor utiliza şi fonduri rămase neutilizate de anul trecut, a spus ministrul, adăugând însă că aceste resurse nu sunt suficiente. Astfel, soluţia ruşilor pentru acoperirea necesarului de finanţare a măsurilor de sprijin pentru economie este reprezentată de privatizări importante. 

Oligarhul rus Vagit Alekperov, care controlează conglomeratul petrolier Lukoil şi îl conduce din postura de director general, a declarat marţi că este interesat ca grupul pe care îl conduce să participe la privatizarea producătorului de ţiţei Bashneft şi să preia o participaţie majoritară, potrivit Itar Tass.

Guvernul rus intenţionează să relanseze procesul de privatizare pentru a acoperi deficitul bugetar imens provocat de scăderea preţului petrolului şi sancţiunile internaţionale impuse Moscovei din cauza anexării Crimeei şi a rolului său în criza din Ucraina. Statul rus deţine 75% din acţiunile Bashneft şi potrivit unor surse guvernamentale analizează în prezent dacă să vândă un pachet majoritar de pestee 50% acţiuni sau să limiteze vânzarea la un pachet mai modest de 25% care să fie listat pe bursă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dispus demararea unui nou program de privatizare, în condiţiile în care Guvernul de la Moscova trebuie să acopere deficitul bugetar mult mai mare decât cel previzionat anterior, cauzat de colapsul cotaţiilor ţiţeiului şi de sancţiunile internaţionale. Totuşi, el pune condiţii investitorilor.

Oficialii ruşi au anunţat anterior că ar putea intra în procesul de privatizare vânzarea unui pachet de 20% din acţiunile gigantului petrolier Rosneft, dar şi Bashneft – societate naţionalizată anul trecut, dar şi Transneft - transportatorul naţional de ţiţei prin conducte. În fine, discuţiile erau şi pentru privatizarea băncii de stat VTB, a companiei aeriană Aeroflot sau RJD – compania de căi ferate. De asemenea, producătorul de diamante Alrosa ar putea fi vândut, însă lista nu este finalizată.

Prăbuşirea preţului petrolului a afectat puternic economia Rusiei, iar guvernul premierului Dimitri Medvedev încearcă să împiedice intrarea economiei într-o recesiune pronunţată, păstrând în acelaşi timp şi deficitul bugetar sub control, notează Reuters.

Economia Rusiei s-a contractat cu 3,7% anul trecut, cel mai puternic declin începând din 2009, afectată de preţul scăzut al petrolului şi de sancţiunile impuse ţării de statele occidentale, din cauza conflictului din estul Ucrainei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite