Opt mari bănci, acuzate de manipularea pieţei valutare, ar putea plăti Comisiei Europene miliarde de dolari pentru închiderea investigaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC şi alte două bănci vor negocia cu Comisia Europeană în vederea încheierii unor acorduri pentru încheierea investigaţiei declanşate în urmă cu 4 ani, în care sunt acuzate de asociere pentru  manipularea pieţei valutare mondiale, cu un volum zilnic de 5.300 miliarde de dolari.

Opt dintre cele mai mari bănci din lume vor negocia cu Comisia Europeană acorduri pentru închiderea unei investigaţii vechi de patru ani, în care sunt acuzate de asociere pentru manipularea pieţei valutare mondiale, al cărei volum zilnic este de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari, relatează Financial Times.

Potrivit acesteia, UBS, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC şi alte două bănci vor plăti în cadrul acordurilor o sumă cumulată de ordinul miliardelor de dolari, au declarat mai multe persoane apropiate investigaţiei.

Investigaţia a fost dificilă din cauza complexităţii faptelor, care au implicat un număr mare de monede, susţin surse apropiate anchetei, potrivit cărora amenzile vor fi probabil mai mari decât penalitatea de aproape 2 miliarde de dolari impusă băncilor în urma investigaţiilor UE referitoare la manipularea dobânzilor.

Investigaţia din UE a avut loc după anchete similare în Statele Unite, Marea Britanie şi Elveţia., în urma cărora băncile au fost amendate cu peste 10 miliarde de dolari.

În total, instituţiile financiare au plătit penalizări de peste 320 de miliarde de dolari, după 2008, potrivit datelor publicate de Boston Consulting Group.

„Băncile sunt pregătite să negocieze acorduri cu autorităţile europene în următoarele câteva luni”, scrie FT, citând surse apropiate discuţiilor.

Nu se ştie însă când se vor întâlni băncile cu oficiali UE, însă tranzacţiile ar putea fi anunţate anul viitor. Comisia şi băncile au refuzat să comenteze.

Membrii cartelului pot evita o amendă dacă sunt primii care au raportat cartelul oficialilor UE. Cei care avertizează cu privire la deciziile UE privind rata dobânzii au evitat costuri substanţiale: Barclays nu a plătit o amendă de 690 de milioane de euro în ancheta privind fraudarea ratei dobânzii în euro, în timp ce UBS a evitat o penalizare de 2,5 miliarde de euro pe cartelul privind rata dobânzii yen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite