O nouă criză a gazelor? Belarusul şantajează Gazprom în privinţa preţului „aurului albastru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom vinde Belarusului gaze la 132 de dolari pe mia de metri cubi, dar Minskul vrea doar 73 de dolari pe mia de metri cubi
Gazprom vinde Belarusului gaze la 132 de dolari pe mia de metri cubi, dar Minskul vrea doar 73 de dolari pe mia de metri cubi

Se schimbă roata în lumea energiei: dacă în ultimii ani Gazprom ameninţa cu închiderea robinetului pentru a obţine creşterea preţului la gazele naturale livrate, acum Belarusul profită de scăderea cotaţiilor petrolului pentru a cere gaze mai ieftine.

Rusia şi Belarus sunt într-o dispută privind preţul gazelor, în condiţiile în care Belarusul beneficiază de un preţ preferenţial de 132 de dolari pe mia de metri cubi de gaze din partea Gazprom, însă acum solicită reducerea acestuia până la 73 de dolari pe mia de metri cubi, în conformitate cu „actualele condiţii de piaţă“, scrie publicaţia online Platts.com.

De partea cealaltă, Rusia refuză şi indică înspre acordurile interguvernamentale prin care este stabilită formula prin care se calculează preţul. De asemenea, Gazprom precizează că Belarus are şi o datorie neplătită, în valoare de 200 de milioane de dolari.

Anterior, Rusia a stopat livrările către Belarus în anii 2004 şi 2010. De asemenea, Gazprom a oprit livrările şi către Ucraina, tot din cauza unor dispute privind gazele, în anii 2006, 2009 şi 2014.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit joi cu vicepremierul din Belarus, Vladimir Semashko, pentru a discuta problemele privind gazele, însă o rezolvare nu s-a găsit până acum. 

Mai mult, Rusia a redus volumul de ţiţei livrat către Belarus, potrivit sursei citate. 

Concomitent, preşedintele din Belarus, Alexander Lukashenko, a anunţat vineri că ţara sa vrea să îşi reducă importurile de gaze din Rusia şi caută să îşi dezvolte resursele sale locale. „Cumpărăm mai bine de 20 de miliarde de metri cubi de gaze, iar statul cheltuie aproximativ trei miliarde de dolari pe ele în fiecare an“, a declarat Lukashenko. Şeful statului a afirmat că Minskul a înlocuit deja mai bine de două miliarde de metri cubi de gaz importat cu combustibili locali.

De asemenea, Belarus vrea să construiască o centrală nucleară pentru a-şi reduce dependenţa de gaze în sectorul de producere a electricităţii.

Dincolo, Gazprom încearcă să îşi liniştească clienţii europeni, afirmând că disputa nu este o cauză de îngrijorare. Grupul rus a afirmat că stochează gaze naturale în depozitele din Belarus, în pregătirea iernii, şi că societatea asigură un „tranzit stabil“ prin această ţară. 

În primele şapte luni din acest an prin Belarus au fost transportate 24,2 miliarde de metri cubi de gaze spre Europa şi exclava rusă Kaliningrad. Către Belarus s-a livrat o cantitate de 10,3 miliarde de metri cubi de gaze în aceeaşi perioadă, potrivit Gazprom.

Grupul rus a fost forţat să îşi reducă preţul gazelor de criza petrolului, după ce cotaţiile ţiţeiului au coborât de la 115 dolari pe baril în 2014 la valori în jurul a 50 de dolari. Gazprom leagă preţul gazelor de cel al petrolului, cu o întârziere de 6-9 luni. 

Mai departe, bugetul Rusiei este afectat de preţul mic al hidrocarburilor şi de sancţiunile occidentale, impuse după anexarea Crimeei în 2014 şi sprijinirea cu arme a insurgenţilor din estul Ucrainei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite